ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ралф Елиът – авторът на теорията на вълните във финансовия анализ

зала на фондова борса акции пари зарчета

На днешния ден можем да си спомним за Ралф Нелсън Елиът (Ralph Nelson Elliott ) – американският счетоводител, автор на теорията на вълните във финансовия анализ. Той е починал на 15 януари 1948 година.

Ралф Елиът е автор, чието изследване на данните от фондовия пазар го е довело до разработването на принципа на вълната, описание на цикличния характер на психологията на търговеца и форма на технически анализ. Той идентифицира тенденциите и обратите на финансовите пазари. Тези циклични модели в движенията на цените са известни сред практикуващите метода като вълни на Елиът.

Елиът е роден в Мерисвил, Канзас, а по-късно се премества в Сан Антонио, Тексас. Той навлиза в областта на счетоводството в средата на 1890 г. и работи предимно на ръководни позиции в железопътни компании в Централна Америка и Мексико. През 1903 г. Елиът се жени за Мери Елизабет Фицпатрик (1869-1941 г.), която го придружава по време на продължителната му работа като емигрант в Мексико. Гражданските вълнения там върнали двойката обратно в Съединените щати и в крайна сметка се установяват в Ню Йорк в началото на 1920 г., където Елиът започна успешен консултантски бизнес. През 1924 г. Държавният департамент на Съединените щати назначава Елиът на поста главен счетоводител на Никарагуа, която по това време е под американски контрол. Не след дълго Елиът написа две книги въз основа на своя професионален опит: “Управление на чайната и кафенето” и “Бъдещето на Латинска Америка”.

В началото на 30-те години на миналия век Елиът започва систематично проучване на данни от фондовия пазар за последните седемдесет и пет години, включително индексни диаграми с нараствания, вариращи от годишни до цени на половин час. През август 1938 г. той описва своите резултати, като публикува третата си книга в сътрудничество с Чарлз Дж. Колинс, озаглавена “Принципът на вълната”. Елиът заявява, че макар цените на фондовия пазар да изглеждат случайни и непредвидими, те всъщност следват предсказуеми природни закони и могат да бъдат измерени и прогнозирани с помощта на числата на Фибоначи. Скоро след публикуването на The Wave Principle, списание Financial World възложило на Елиът да напише дванадесет статии под заглавието на книгата, описващи неговия метод за прогнозиране на пазара.

В началото на 40-те години Елиът разширява теорията, за да се приложи към цялото колективно човешко поведение. Последният му основен труд е най-изчерпателният му: “Законът на природата – Тайната на Вселената”, публикуван през юни 1946 г., две години преди смъртта му.

В годините след смъртта на Елиът, други практикуващи, включително Чарлз Колинс, Хамилтън Болтън, Ричард Ръсел и A.J. Фрост продължили да използват принципа на вълната и да предоставят прогнози на инвеститорите. Робърт Пректър открива работата на Елиът като пазарен техник в Merrill Lynch и я използва като основа за книгата Elliott Wave Principle, написана в съавторство с Фрост през 1978 година. Известността на Пректър като прогнозист по време на бичия пазар през 80-те години на миналия век спомага за превръщането на вълновия принцип в най-голямата експозиция дотогава.

В основата на всичко това обаче е Ралф Нелсън Елиът – създателят на теорията за анализ и прогноза на финансовите пазари. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст