ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Демерджиев е оптимист за Шенген още към средата на годината

Иван Демерджиев Нотис Митарачи

Оптимист съм, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Гърция.

Двамата са обсъдили проблемите с нелегалната миграция. Митарачи е поел ангажимент да посредничи при разговорите за приемането на страната ни в Шенген. 

Фокусът върху опазването на външните граници трябва да се засили и да се работи в посока по-сериозна солидарност от страна на ЕС по този въпрос, каза Демерджиев.

Двамата са обсъдили мигрантския натиск по границите на България и Гърция.

“Постигнахме единомислие, че ролята на Европейската комисия трябва да бъде по-засилена и тя много по-активно да участва в този процес, като подкрепя двете държави”, каза вътрешният министър.

Фокусът по опазване на външните граници трябва да се засили и трябва да има по-голяма солидарност от страна на държавите членки по този въпрос, подчерта още той.

“Колегата Митарачи се ангажира да посредничи в тези разговори и да отстоява позицията, че ЕК би трябвало да подпомогне както финансово, така и с всички други средства двете държави, така че ние да изградим технически съоръжения, за да можем успешно да пазим границите на Съюза”.

Акция срещу нелегалната миграция започна в цялата страна, каза още министърът на вътрешните работи. Действията по нея са отдавна подготвени, добави той.

“На територията на страната вече има успешни реализации на ГДБОП и Гранична полиция. Ударени са сериозни групи за каналджийство. Акцията продължава и в следващите дни не само в България, но и в Турция”, посочи Демерджиев.

Той отбеляза, че това е пътят да разрешим проблема с нелегалната миграция. Подобни акции ще има и съвместно с Гърция, на трансграничната престъпност може да се отговори само със взаимодействие, добави Иван Демерджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст