ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борис Попиванов: След избори в края на март ще има правителство с ограничен хоризонт

доц. Борис Попиванов


“Не се очертава перспектива за възникване на политически проект на президента”

“Интересът на партиите към местните избори се налага над интереса им към предсрочните парламентарни”

“Ако третият мандат сега се окаже неуспешен и отидем на предсрочни избори в края на март или началото на април, тогава може би вече ще се създаде някакво редовно правителство с ограничен хоризонт и ще имаме поне няколко месеца политическо спокойствие. Няма да реши политическата криза, няма да е стабилно, но ще даде глътка въздух.  Дали то ще завърши с местните избори, вероятно – не, защото ще е прекалено кратък период” 

Тази прогноза направи пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

Според него във всички партии интересът към местните избори става все по-голям и се налага над интереса към предсрочните парламентарни.

“На когото и да се беше спрял президентът, едва ли щеше да повиши значително шансовете за кабинет с третия мандат. Той се спря на БСП, защото тя беше партията, която създаваше най-малко интриги и несигурности, а и най-малко скандали през последните седмици. Аз бих добавил и един друг аргумент, който ми се струва ценен. Българският политически живот от летните протести на 2020-а насам се развива в едно противопоставяне на статукво и промяна. Различните политически сили са категоризирани, че принадлежат или на едното, или на другото, а БСП е в едно междинно положение. От такава гледна точка ми се струва, че БСП е най-подходящата формация в 48-ото Народно събрание за получаване на третия мандат. Практиката от последните 2 години показва, че БСП има диалог и към статукво, и към промяна”, коментира Попиванов.

Политологът изказа мнение, че не се очертава перспектива за възникване на политически проект на президента Румен Радев:

“Много пъти говорихме за президентски партии. На всеки няколко месеца решаваме, че президентът прави нова партия. И този път, както и предишните – няма да бъде така”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст