ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новият военен министър на Германия ще е Борис Писториус

Борис Писториус

Социалдемократът ще трябва да се захване с чувствителния въпрос за оръжейните доставки за Украйна

Новият германски министър на отбраната ще бъде социалдемократът Борис Писториус, настоящ вътрешен министър на провинция Долна Саксония, потвърди германското федерално правителство, цитирано от Ройтерс. 

Писториус, член на ГСДП, е смятан за опитен политически ръководител и има репутация на експерт в своята област. Той е участвал в кампании за федерални избори и в коалиционни преговори, отбелязва германската информационна агенция.

Други фигури, коментирани като потенциални кандидати за мястото на досегашната министърка Кристине Ламбрехт, бяха федералният министър на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, съпредседателят на управляващите социалдемократи Ларс Клингбайл и началникът на правителствената канцелария Волфганг Шмит.

Писториус е известен като прагматичен и находчив човек, който обича да влиза в публични спорове с политическите си опоненти.

След избухването на войната в Украйна Шолц заяви, че е настъпил “повратен момент” за Германия и обяви мащабна програма за реинвестиране на 100 милиарда евро в армията.

Сега Писториус ще трябва да придвижи тези планове, както и да се захване с чувствителния въпрос за оръжейните доставки за Украйна.

Постът министър на отбраната е белязал края на кариерата на не един германски политик, но това едва ли ще притесни сериозно 62-годишния Писториус, коментира ДПА.  

Той е вътрешен министър на Долна Саксония от 2013 г. насам, а преди това е бил кмет на северния град Оснабрюк.

След като получава търговско средно образование, през 1980-1981 г. Писториус отбива военната си служба, а след това завършва право.

Все още не е ясно дали Шолц ще спази предизборното си обещание броят на мъжете и жените министри във федералното правителство да бъде равен. 

По-рано днес министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че разчита Шолц да удържи на думата си. 

Преди Ламбрехт да подаде оставка, в кабинета на Шолц имаше по осем министри от мъжки и от женски пол. Назначението на Писториус променя баланса на девет мъже и седем жени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст