ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ген. Попов: Всички самолети Су-25 по щат са на летище Безмер

Су-25

При съкращаването на въоръжението и числеността на Българската армия в началото на 2000 г. самолети Су-25 са били продадени на частни фирми и не е изключено сега да са препродадени и да са се озовали в Украйна

Всички самолети Су-25, които са по щат на Българската армия, са на летище Безмер. Това заяви пред bTV ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната по повод публикация в Bloomberg, че Украйна разполага в момента с 14 български самолета Су-25. От Министерството на отбраната преди ден категорично отрекоха да са изпращани на Киев наши самолети от този модел.

“Появяват се най-различни спекулации, които може би се пораждат от факта, че ние класифицирахме информацията какво ще предоставяме на Украйна и може би и в бъдеще ще възникват подобни проблеми”, коментира ген. Попов. Според него формулировката на решението какво точно ще изпращаме на Киев не предполага да предоставяме тежка техника, включително и бойни самолети. Съветът му към служебното правителство е до обяви общата рамка на военната помощ, която ще изпратим на Украйна, за да няма спекулации. Той уточни, че при съкращаването на въоръжението и числеността на Българската армия в началото на 2000 г. самолети Су-25 са били продадени на частни фирми и не е изключено сега да са препродадени и да са се озовали в Украйна.

Бившият началника на отбраната определи модел Су-25 като добър боен самолет, макар и със стара технология. “Той може да понесе много щети и да изпълнява своите бойни задачи. Може да носи достатъчно добро въоръжение. Лесен е за пилотиране”, уточни военният.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст