ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кръгла маса в НС за проблемите пред личните лекари

Медицина

“Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България” е темата на кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по здравеопазването съвместно с Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. 

Кръглата маса е организираната от “Продължаваме промяната”.

Заедно с парламентарната комисия по здравеопазване, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Български лекарски съюз те ще дебатират за проблемите, предизвикателствата и възможните решения в дейността им. Развитието на първичната извънболнична помощ, залегнала в Националната здравна стратегия, също е сред темите на кръглата маса.

Председателят на Комисията по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев ще открие кръглата маса. Предвижда се той да представи предложение за концепция за реформа в системата на здравеопазването, озаглавено “Да обърнем пирамидата”. Това се съобщава в сайта на Народното събрание.

За кадровите проблеми в първичната извънболнична медицинска помощ и в системата на здравеопазването ще говори председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров ще представи информация за целите, функциите, финансирането, нормативната уредба и проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще говори за развитието на първичната извънболнична медицинска помощ, предвидено в Националната здравна стратегия 2030. За необходимите реформи в тази област от гледна точка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изказване ще направи и.д. управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

Предвидено е на форума народни представители от различни парламентарни групи да представят свои законодателни инициативи за преодоляване на съществуващите проблеми и за подобряване на първичната извънболнична медицинска помощ в България.

Очаква се форумът да започне от 14:30 ч. днес в зала “Изток” на Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст