ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иновация в “ТЕРЕМ-Цар Самуил” дава нови възможности за Костенец

Димитър Стоянов

Нов цех за производство на военна продукция, която е особено търсена, беше открит в Костенец. „Това ще даде тласък на развитието на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ ЕООД и на групата „ТЕРЕМ – Холдинг“ ЕАД, но още по-важно е, че се откриват работни места“, отбеляза министърът на отбраната Димитър Стоянов. Според него, с откриването на нови производствени мощности на територията на държавното дружество, то може да стане най-голямото предприятие в региона.“„Адмирации за ръководството на „ТЕРЕМ“: това е чудесен иновативен подход. Надявам се това производство да бъде доразвито до нови стандарти, каквито има в натовските армии“, подчерта министърът на отбраната.
Новото производство ще открие допълнително около 30 работни места, което за региона на Костенец е добре. Според управителя на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ Иван Стоянов търсенето на подобна военна продукция е голямо, а дружеството има сключени договори, които изпълнява и продължава да разширява и модернизира производството си. Очаква се да се повишат и възнагражденията. „Надявам се много млади хора да намерят своето работно място в нашия завод“, посочва управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“.

В новия цех се помещава производството на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса.
Държавното дружество от група „ТЕРЕМ Холдинг“, с принципал министъра на отбраната, започва 2023 г. с възстановяване на съществувало производство и внедряване на съвременни високоефективни технологии. За да отговори на актуалните потребности, ръководството на „ТЕРЕМ – Цар Самуил“ през последните години ориентира основната дейност на дружеството от ремонтна към производство на боеприпаси и пиротехнически изделия. Конструкторски колектив на фирмата е разработил офанзивна и дефанзивна ръчни гранати с ПВЦ корпус и готови поразяващи елементи, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за БМ-21 и други. В началото на годината бе възстановена и технологията за производство на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса, което се е извършвало в периода 1984 – 1988 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст