ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министри се усмихват: Парламентът бил превърнат в Генерален щаб

„Когато влязох в Министерството на иновациите и растежа, заварих една отворена процедура за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, по която се бяха явили само 4 организации, днес сме затворили две процедури и имаме над 10 200 малки и средни предприятия – кандидати.“

Това обяви по време на отчета на служебния кабинет, провел се днес в Министерския съвет, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той обясни успеха си с факта, че заедно с екипа си организирали 28 семинари и срещи във всеки областен град, на които присъствали местни медии и работодателски организации.

Сякаш, за да възстанови баланса, служебният премиер Гълъб Донев засегна болната тема – Шенген. „Политически сили искаха да представят неуспеха ни при присъединяването ни към Шенген като провал, но ние като екип продължаваме да работим усилено и разчитаме на приемственост от следващия кабинет“, посочи Донев.

От думите на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев стана ясно, че три министерства – МВР, на външните работи и на правосъдието – са работили усилено и координирано с цел да убедят двете резервирани държави, които са против членството ни в „Шенген“ – Австрия и Нидерландия, че техните претенции не се дължат на пропуски в работата на кабинета „Донев“. Така в момента Австрия има претенции не към България, а към политиката на Европейската комисия заради начина, по който функционира Шенгенското пространство. Холандия пък е била убедена, че проблемите, заради които е против членството ни, са от 2019 година.

Демерджиев подчерта, че и Европейската комисия, и Европейският парламент са обявили, че България е отговорила на всички изисквания за Шенген и сега остава да приемем предложението на Австрия техни части да участват в охраната на нашите гранични пунктове. В крайна сметка министрите на Гълъб Донев прогнозираха, че още тази година процесът по приемането ни в Шенген ще приключи.

Външният министър Николай Милков обърна внимание, че и Швеция в определен момент се е колебаела дали да ни подкрепи за Шенген, но била убедена да ни подкрепи. Освен това Милков подчерта, че три държави – Германия, Франция и Испания – ще лобират за членството ни в Шенген.

Правосъдният министър Крум Зарков отбеляза, че за подкрепата ни за Шенген, гласувана от Европейския парламент, заслуга имат и евродепутатите ни, но че между България и Шенген стои един неприет закон, който през същия следобед, на 19 януари, е предвиден да се разглежда в правната комисия на парламента. И макар и да не спомена нищо конкретно, за всеки бе ясно, че става дума за законодателните промени за търсенето на отговорност на главния прокурор.

И друг министър обърна поглед към парламента – Димитър Стоянов, който е начело на отбраната, посочи, че, ако трябва да постави оценка на екипа си, би бил крайно самокритичен, но председател на парламентарна група го упрекнал, че е превърнал парламента в генерален щаб. Думите му предизвикаха усмивки.

Той отчете, че в Народното събрание е била внесена програма за приоритетни инвестиционни разходи, която е включвала 13 приоритетни проекта с хоризонт до 2032 година. Първият етап на програмата включва 10 проекта, които трябва да се реализират до 2026 година. Останалите три проекта са със срок до 2032 година.

Един от тези проекти, който е на етап подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F 16 – блок 70. Във връзка с този проект – след закъснение от повече от три години – са били започнати и проектите по изграждане на инфраструктура за приемането на самолетите в авиобаза „Граф Игнатиево“. Днес, 19 януари, се откриват две строителни площадки, а през идващата седмица ще последват и други две.

“Успяхме след три години, в които бяха загубени 10 млн. долара, да бъде гласуван и сключен международен договор с Федералната резервна банка в Ню Йорк, който ще ни даде възможност всички средства, които сме изплатили на САЩ за самолетите, да ни носят някаква доходност, така очакваме приходи с всеки изминал ден”, посочи министърът на отбраната. Той посочи и че проектът за придобиване на 3D радари е в напреднал фаза.

Екипът му е рестартирал проекта за придобиване на бойна машина за пехотата – нещо, което било прекратено през април 2021 година. От Министерството са започнали процеса отначало, като са изготвили искане за предоставяне на информация и са го изпратили до 13 фирми. В момента има изготвен анализ и се пристъпва към искане за предоставяне на конкретна оферта. Подготвено е и искане за предоставяне на информация за придобиване на 155-мм гаубици.

Сключени са и три договора за доставка на въоръжение за проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 – 2026 година. С тези три договора ще се приключи въоръжаването на двата патрулни кораба, които трябва да придобием в края на 2026 година. Димитър Стоянов е продължил и работата по проекта за модернизацията на танковете Т 72, както и на придобиването на безпилотни летателни апарати.

Накрая министърът на отбраната отчете, че Българската армия е участвала в укрепването на границата, в разчистването на пострадалите от наводненията села в Карловско, в спасителни операции по гасене на пожари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст