Връзките с елмрежата на камери на тол системата били незаконни

Министерски съвет Иван Шишков

Бившият регионален министър Николай Нанков е питал ДНСК как да бъдат одобрявани кабелите за камерите и рамките на тол системата. Уведомил е за това АПИ и фирмата, която трябва изпълни проекта, но към днешна дата няма данни да имат разрешение за строеж

Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж. Това заяви пред БНТ служебният регионалният министър Иван Шишков. “Камерите и рамките са законни, но в един момент, когато започнахме да правим проверка, се оказва, че към днешна дата нямаме доказателства, че кабелите, които захранват от елмрежата до самите съоръжения, имат разрешение за строеж. Когато се е внедрявала тази система, тогавашният министър Николай Нанков е питал Дирекция за национален строителен контрол как да бъдат одобрявани кабелите. Уведомил е за това Агенция “Пътна инфраструктура” и фирмата, която трябва да го изпълнява, но към днешна дата нямаме данни да имат разрешение за строеж”, уточни Шишков. Проверката по случая се очаква да приключи до седмица. “Най-вероятно ще излезе, че в голямата си част нямат разрешение за строеж и те ще влязат към другите незаконни ремонти и строежи”, допълни министърът.

Управителният съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” в периода 2018-2020 година носи юридическа отговорност за незаконните ремонти на пътища и магистрали, каза още Шишков. Той прогнозира, че рано или късно ще се стигне до търсене на отговорност от компетентните власти.

Преди седмица регионалното министерство отчете, че държавата е възложила незаконни ремонти на магистрали, пътища и язовири за над 1 млрд. лв. Затова от ведомството предлагат промени в Закона за устройството на територията, с които да се направят проверки на всички незаконно построени инфраструктурни обекти и тези, които отговарят на нормите, да бъдат обявени за търпими.

“Политическото говорене не е решение на проблема. Решението са промени в Закона за устройство на територията. И на мен лично, като архитект, да не ми се иска да предложа такъв текст, който е за обявяване на търпимост. Но той не и амнистия. Търпимостта означава, че тези строежи ще бъдат проверени и само тези, които отговарят на нормите, ще бъдат обявени за търпими и ние ще сме спокойни, че по тези пътища няма проблем. А тези, по които има проблем, ще накараме строителя да си отстрани всички нередности”, обясни служебният министър.

Шишков съобщи, че е внесъл предложение в Народното събрание шофьорите да не плащат повече от три глоби на година заради липса на винетка или винетка със сгрешени данни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST