ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Временната комисия за Nexo ще изслуша шефа на БНБ и финансовия министър

Nexo

Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността на Nexo и Nexo CAPITAL и свързаните с тях лица ще изслуша гуверньора на БНБ Димитър Радев, финансовия министър Росица Велкова и главния изпълнителен директор на “Борика” Мирослав Вичев.

Вчера (19 януари) стана ясно, че прокуратурата ще изпрати събраните от нея данни в Съединените щати и, че Сметната палата ще включи казуса в одита за финансиране на “Демократична България”, заради медийните публикации.

Директорът на Националната агенция за приходите Борис Михайлов декларира, че институцията съдейства на правоохранителните органи в рамките на законовите си правомощия. “Nexo е швейцарска фирма и тя е регистрирана в Швейцария, което означава, че НАП няма как да провери в Швейцария каквато и да е фирма”, каза той вчера (19 януари).

На (18 януари) с пълно единодушие депутатите решиха да бъде създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около дейността на компанията Nexo за извършване на потенциална незаконна дейност, включваща структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.  

Предложението беше направено от ГЕРБ. 

Приети бяха редакционните поправки на ДПС в проверката да бъде включена и компанията Nexo CAPITAL и свързаните с нея юридически и физически лица, и беше отхвърлено искането на ПП да се провери финансирането на всички партии в предизборната кампания за 2022 г.

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които се стигнала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст