ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германският износ извън ЕС е спаднал с 9.6% през декември

бундестаг берлин германия

В края на декември миналата година германският износ за страни извън Европейския съюз (ЕС) е намалял с 9.6 процента до 56.3 милиарда евро в парично изражение. Това съобщава сп. “Шпигел”, позовавайки се на данни на Федералната статистическа служба на Германия (Destatis).

„През декември германските износители са продали значително по-малко стоки в чужбина. Износът за страни извън Европейския съюз намалява с 9.6 на сто на годишна база до 56.3 млрд. евро. В същото време спрямо ноември има ръст от 6.5 процента. Това се дължи основно на значителното увеличение на цените във външната търговия.

В същото време делът на Русия в общия износ на Германия е намалял значително през първия месец на зимата, се казва в коментара. „Германските доставки за Русия отново намаляха в резултат на изострянето на конфликта в Украйна и западните санкции с 59.1 процента до 0.8 милиарда евро. Така през декември Русия се класира на 14-то място сред основните страни-дестинации за германския износ извън Европейския съюз“, завършва статията.

На 5 януари анализатори от Федералната статистическа служба на Германия (Destatis) представиха данни, според които обемът на износа за Русия от Германия се е увеличил през ноември миналата година с 12.3 процента спрямо октомври и възлиза на 1.1 млрд. евро.

В същото време доставките за Руската федерация през ноември са намалели с 52.9 процента в сравнение със същия месец на 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст