ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите обсъждат смяна на председателя на Сметната палата

Цветан Цветков

Депутатите обсъждат проект на решение за освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”.

В документа е записано, че за временно изпълняващ длъжността председател се определя Горица Кожарева, която по настоящем е заместник на Цветков. Проектът е внесен днес в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание. 

Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през 2022 г. 

Проектът за решение е без мотиви, но от трибуната на парламента председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова критикува работата на Цветков. 

“Няколко одита, възложени от Народното събрание на Република България, не бяха представени. Това е едното основание. Второто основание е, че според нас, всички вносители, категорично Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии”, заяви тя.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се възпротиви на начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. 

“От днес за днес решавате, че искате да отстраним шефа на Сметната палата без мотиви. Видяхме, госпожа Атанасова каза, че не бил внесъл някакви доклади, но не знаела кои. Сметната палата си върши работата по закон, но, че законът е така направен, че тя има много малко правомощия. Тя прави само одит за съвместимост, точка”, каза той.

От „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката беше включена в дневния ред. 

Заради заложената за днес законодателна програма депутатите решиха да отложат редовния парламентарен контрол и да го проведат във вторник на извънредно заседание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст