ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индустриалната зона в Костинброд привлече над 70 млн. лв.

Инвестиции в размер на 70 млн. лв. стартират в “Индустриална зона – Костинброд”. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в зоната. До момента в района на Костинброд частни компании са инвестирали над 200 млн. лв. и са създали стотици нови работни места.

Икономическият министър посети региона по покана на кмета на общината Трайко Младенов и се запозна с някои от проблемите на бизнеса в региона, както и плановете им за развитие.

“Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури”, коментира министър Стоянов. По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. “Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра”, подчерта министър Стоянов.

Една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и други сладкарски изделия планира да премести цялото си производство в България. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с ръководството на “Интерион” АД. Компанията произвежда продукти под търговската марка “NuCrema” и към момента има намерение за нови инвестиции в развитие в Костинброд.

Инвестиция от 12 млн. лв. стартира и един от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа – “Ролпласт Груп” АД. Това стана ясно по време на посещението на икономическият министър в завода на компанията. Той се запозна с процеса на производство и инвестициите в нови машини и техника. През последното десетилетие цялото производство на “Ролпласт Груп” е изнесено в района на Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но реализира експорт и за държави от целия свят.

“Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона”, коментира Никола Стоянов по време на среща с кмета на общината. Градоначалникът представи и новостартиращите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на нова индустриална зона в региона. Основен проблем остава недостигът на кадри, като бе договорено общината и министерството да си партнират в инициативи за популяризиране на възможностите, които предлагат работодателите в региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст