ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел посади кампанийно дръвче в училище в Благоевград

Българският еврокомисар Мария Габриел бе на работно посещение в Благоевград, където проведе дискусии с ученици и студенти относно новостите по програма “Еразъм +” и възможностите по европейските програми за образование и мобилност. В Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ Мария Габриел засади първото за България дърво от кампанията за целия Европейски съюз „Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 година.“

„Засаждането на дръвчето днес символизира както обединението на силите ни на европейско и национално ниво, така и взаимния ни ангажимент заедно да опазим планета ни за бъдещите поколения. С инициативата искаме да привлечем вниманието на младежите към едно от основните предизвикателства: зеления преход и изменението на климата. Идеите, активното участие и творчеството на младите европейци са ключови за постигане целите на Зелената сделка и справяне с предизвикателствата, свързани с климатичните промени“, заяви българският еврокомисар.

Инициативата за „Засаждане на 3 милиарда дръвчета до 2030 г.“ е част от стратегията за опазване на природата в Европейския съюз и постигане целите на Зелената сделка. Амбициозната цел чрез кампанията е намаляване на загубата на биоразнообразие, адаптиране към изменението на климата и приобщаване особено на младите хора към стратегията на ЕС за биоразнообразието. 

„Засаждането на дръвчето днес е само една стъпка. Образователната общност може да допринесе много за зеления преход в Европа. Важно е да адаптираме образователните системи към екологичния преход, като преодолеем фрагментираността и свържем образованието, науката и иновациите. Така ще можем да постигнем развитие на „зелени“ умения. С “Еразъм+”, Коалицията за образование за климата и „Новия европейски Баухаус“ можем да обединим цели общности – преподаватели, ученици, местни и регионални власти, бизнес, творци, архитекти. Нека все повече училища в България се включат в тези инициативи и превърнем Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г.“, сподели още Мария Габриел.

В дискусиите с ученици и студенти от област Благоевград се включиха още българските евродепутати Андрей Новаков и Асим Адемов, кметът на Благоевград Илко Стоянов и началникът на Регионално управление на образованието (РУО)-Благоевград Ивайло Захариев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст