ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова на лидерската среща: Да спасим парламентарната република

Парламент лидерска среща Стефан Янев Корнелия Нинова

„Изненадани сме, че ги няма председателите на „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“, призна председателят на БСП Корнелия Нинова в началото на лидерската среща, на която се отзоваха лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, на ДПС – Мустафа Карадайъ и на “Български възход” – Стефан Янев. Тя обясни изненадата си с факта, че всички партии имат същите водещи приоритети като БСП – приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на бюджета за 2023, членството в Шенген и съдебна реформа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изрази учудване, че ги няма представителите на ПП и ДБ, защото от една страна модерно било да се говори, че неговата политическа сила ГЕРБ е в изолация, а от друга – защото разделителните линии между отсъстващите и БСП – предоставянето на оръжие за Украйна и закупуването на самолетите F-16 – вече са решени от парламента и са закони.

„Реално никой не желае да погледне сериозно към управлението“, подчерта Борисов и добави, че думата „хаос“ вече се е наложила в речника на политолозите, а от две години се наблюдава моделът „Радев“. “Моделът “Радев” по-добър ли е от предишния? – попита бившият министър-председател.

Борисов уточни, че конгресът на ГЕРБ ги е задължил да не приемат коалиция с БСП, но ще разговаря с колегите си, защото БСП много се е променила. “Но сега няма как да ви подкрепим”, посочи Борисов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че още от 2016 г. движението призовава за нормалност в политиката, което за него означава – диалог между различните парламентарни групи, между власт и опозиция, между институциите. Той допусна, че при сегашната ситуация най-вероятно се върви към поредните предсрочни избори, но че и следващият парламент най-вероятно ще прилича на предходните четири. Той приветства организираната среща от Корнелия Нинова, а по повод коментара на Борисов за решението на конгреса на ГЕРБ, посочи, че все пак има едни по-висши приоритети от партийните цели. Карадайъ подчерта, че трябва да се мисли за финансовата стабилност на страната и да не се забравя, че дългът ни е в размер на 15 млрд. на година и стои въпросът кой ще го плаща. По отношение на съдебната реформа лидерът на ДПС уточни, че всички говорят за нея, но, докато за движението тя минава през промени в Конституцията, за други тя означава само кадруване, защото нямат смелостта да навлязат истински в реформите.

Стефан Янев от “Български възход” определи срещата като закъсняла, но добави, че е по-добре късно, отколкото никога. Той също като лидера на ДПС наблегна на необходимостта от диалог и политическо взаимодействие. Наблегна на факта, че форматът на срещата – събиране на лидерите на политическите сили – вече е знак как те могат да преглътнат личното и партийното си его в интереса на всички граждани.

Той бе категоричен, че за всички български домакинства инфлацията и високите цени на енергията са предизвикателство, за чието решаване може да се намери решение, с аргументирано обсъждане на различните подходи и в търсене на пресечната им точка и че отделните политически сили нямат извинение да не го направят.

От всички изказани мнения Корнелия Нинова отбеляза като интересен въпроса на Бойко Борисов за модела “Радев” и по-конкретно дали той е по-добър от модела на управлението на ГЕРБ. Нинова посочи, че моделът “Радев” е по-различен.

“Ние с вас водехме парламентарни битки на терена на парламентарната република”, обърна се Нинова към Борисов и продължи: “Но сега парламентарната република се руши чрез едноличното управление на президента. Ето защо наша отговорност е да спасим парламентарната република и да върнем правенето на политика в българския парламент. Това е основата на парламентарната демокрация”, подчерта лидерът на БСП.

За да разсее всякакви подозрения, че се подготвя коалиционно управление между БСП, ГЕРБ, ДПС и “Български възход”, Нинова подчерта: “Никой от вас не ви е говорил за коалиция – не, ние търсим решение, без да конкретизираме какво точно ще бъде то.

Първо, целта е да видим дали има воля за правителство, второ – ако има, то какви задачи ще свърши, трето – каква ще бъде структурата му – дали то ще е политическо или експертно и четвърто – какъв ще е начинът на взимане на решения – защото сме се напатили от неуточнени лидерски съвети”, призна Нинова.

По думите й след срещата е очевидно, че от БСП трябва да спрат на първата точка, защото от изявленията на Борисов, Карадайъ и Янев, както и от отсъствието на колегите й от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, разбира, че воля за правителство няма.

“Те искат двустранни срещи”, уточни Нинова, имайки предвид, че от ДБ и от ПП са допуснали подобен формат за водене на разговори.

“Сега, след тази среща, ще свикам изпълнителното бюро на БСП и ще видим как ще продължим днес”, посочи Нинова и благодари на отзовалите се лидери на поканата й за среща и за тяхното споделяне на вижданията им.

По-късно в кулоарите Борисов обяви, че през изпълнителната комисия ще прати до всички структури и звена на ГЕРБ предложение за преразглеждане на решението да не подкрепят мандат на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст