ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът освободи Цветан Цветков от поста председател на Сметната палата

Парламнет Цветан Цветков

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” със 118 гласа “ЗА” освободиха с проект на решение председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Документът беше внесен днес без мотиви в деловодството на парламента и беше включен като извънредна точка в пленарното заседание. 

В края на разискванията Йордан Цонев от ДПС обяви същинските мотиви за отстраняването на Цветков.

“Очевидно е колеги, че тази смяна е предизвикана от финансирането на “Демократична България” и във връзка със скандала Nexo. Това е петно върху цялата политическа система. При такъв скандал трябва да се поеме отговорност”, заяви той.

Христо Иванов от “Демократична България” обърна внимание, че са вносители на създаването на временна комисия за Nexo и тя е формирана, като той оспори акта на освобождаване на председателя на Сметната палата.

“Това не е нито конституционен, нито законосъобразен, нито институционален подход. Това е просто една мръсна предизборна кампания и да, ако ние сме сбъркали някъде, искаме тази комисия да го установи и да си понесем и ние щетите, както съм казал”, посочи той.

Проектът за решение е без мотиви, но от трибуната на парламента председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова критикува работата на Цветков. 

“Няколко одита, възложени от Народното събрание на Република България, не бяха представени. Това е едното основание. Второто основание е, че според нас, всички вносители, категорично Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии”, заяви тя.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се възпротиви на начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. 

“От днес за днес решавате, че искате да отстраним шефа на Сметната палата без мотиви. Видяхме, госпожа Атанасова каза, че не бил внесъл някакви доклади, но не знаела кои. Сметната палата си върши работата по закон, но, че законът е така направен, че тя има много малко правомощия. Тя прави само одит за съвместимост, точка”, каза той.

Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през март 2022 година, но до днес не е внесена процедура на избор на нов ръководител на Сметната палата. В документа е записано, че за временно изпълняващ длъжността председател се определя Горица Кожарева, която по настоящем е заместник на Цветков.

След освобождаването му Цветков заяви пред депутатите, че в момента се извършва одит на всички дарения от последните предсрочни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст