ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предстои лидерска среща за третия мандат – какви са нагласите?

Корнелия Нинова, БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова е поканила на среща лидерите на парламентарно представените политически сили днес в 11:00 часа в опит да се потърси съгласие за съставяне на редовно правителство. Срещата ще се проведе в Народното събрание в зала “Изток”.

Вчера (19 януари) Корнелия Нинова заяви, че е умерен оптимист за бъдещ кабинет. “Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих ги утре (20 януари) на среща в 11:00 часа в зала “Изток” и изпратих писма”, съобщи Нинова. Тя посочи, че в разговора с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той е потвърдил участието си в срещата.

В личния си профил във “Фейсбук” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа, че е разговарял с Нинова за лидерска среща и е заявил присъствие. “Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно – не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си”, посочва Борисов.

Вчера (19 януари) на брифинг в парламента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов повтори твърденията си от последните няколко дни, че няма да отидат на обща среща, защото не виждат смисъл от нещо подобно, искат двустранни разговори. Те са убедени, че правителство с третия мандат няма да има.

“Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма”, посочи лидерът на “Възраждане”. Костадинов отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация. “Но има и други теми, по които не срещаме подкрепа от левицата, още повече, че има нещо изключително неприятно, което вече създава проблеми при разговорите”, добави депутатът.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков коментира, че политиката им е последователна и не биха отстъпили. Той добави, че няма как да реагират на нещо, което вече е с предизвестен край. По думите му техните позиции са същите без значение, че мандатите се сменят.

Той коментира още, че от ПП са готови на разговори, но не и на среща в такъв формат. “Тези разговори не изискват лидерска среща. Лидерска среща е наистина там, ако искаме да сме част от едно общо коалиционно правителство”, добави още Петков.

Бившият премиер каза, че от ПП са готови да разговарят с БСП и “Демократична България” заедно “в този троен формат”, за което е информирал и Корнелия Нинова в телефонен разговор. “Но да сядаме всички заедно на някаква лидерска среща, да сформираме общо правителство с ГЕРБ, ДПС и “Български възход” към този момент не виждаме никаква нужда от това”, подчерта Кирил Петков.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев вижда възможен диалог за съставяне на редовен кабинет с третия мандат. Той коментира, че “би било лицемерно да отправяме призиви към българските граждани как ще работим за техните интереси в едни бъдещи предизборни кампании, при условие, че не сме успели да съставим правителство, намирайки вярната формула”.

Янев потвърди, че ще присъства на лидерската среща с БСП и изрази надежда, че разговорите ще бъдат конструктивни. “Идеята е да има някакъв резултат от тях, в противен случай играем пиеска, с която заблуждаваме себе си, заблуждаваме гражданите”, посочи той. По думите му целта е да се водят тези разговори конструктивно и да се намерят пресечните точки, за да се направи правителство. Тази сутрин в кулоарите на парламента Янев потвърди, че ще настояват за писмено споразумение.

В кулоарите на Народното събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че няма да се включат на лидерската среща на БСП. “Не отказваме разговор, но шансовете БСП да получат подкрепа от нас не са големи предвид различията ни. На този етап не виждаме условия да се включим в такава лидерска среща”, коментира той. Запитан дали присъствието на Борисов на срещата го притеснява, Иванов отговори следното: “Нямам притеснения, но не виждам какво тази обща среща би могла да произведе”.

Христо Иванов смята, че среща в двустранен формат е най-подходящата опция.

Ако Нинова има желание да разговаря с нас – насреща сме. По повечето теми имаме различна позиция, но сме готови за разговор, ако някой търси нашата подкрепа”, обясни Иванов.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията има съгласие по някои въпроси с БСП. Как обаче “ще протекат нещата, зависи от лидерската среща”, добави още той, отговаряйки на въпрос дали от ДПС биха подкрепили мандата на левицата за съставяне на редовен кабинет.

Депутатът от ДПС коментира, че форматът на срещата не е толкова важен, колкото резултатът, до който ще доведе.

Според него най-важното е да има диалог, който обаче смята, че не е възстановен и липсва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст