ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Факт е Консултативен съвет, ускоряващ дигитализацията на услугите

Министерството на електронното управление инициира и създаде Консултативен съвет на ИКТ (Информационни и комуникационни технологии) общността, като се ангажира да бъде активна страна в работата на Съвета.

“Ще имате възможност да чуете нашата визия за развитието на сектора, ще обменяме идеи и предложения, за да можем като администрация да отговорим максимално на вашите очаквания.“

С тези думи, министърът на електронното управление Георги Тодоров се обърна към представителите на браншови организации при откриването на първата среща на Консултативния съвет на България в Министерство на електронното управление.

„Очакваме от вас да ни подпомагате с натрупания опит и знания, там, където се чувствате най-подготвени и компетентни“, допълни още Тодоров. Министърът пожела работата на Съвета да бъде ползотворна и за двете страни и подчерта, че ИКТ секторът е достатъчно гъвкав и иновативен и тегли цялата икономика и държава напред. 

Заместник-министърът Благовест Кирилов акцентира на доброто взаимодействие между МЕУ и ИКТ общността и подчерта, че това е моделът, който е работещ. 

„Министерството започна с редица инициативи в кибермесеца през октомври и продължи с инициативи на киберобщността в началото на тази година, които събраха на едно място бизнеса, държавата и научните среди“, допълни още заместник-министърът. 

Кирилов изтъкна, че министерството ще търси ефективния начин на комуникация и взаимодействие с всички заинтересовани страни, за да има обратната връзка от браншовите организации във всички направления на цифровата трансформация. 

По време на срещата, представители на бизнеса изразиха своите притеснения за липсата на синергия по отношения на ИКТ сектора у нас, което отрежда на България едно от последните места в Европа по дигитализация на електронните услуги. Те предложиха да бъде създадено единно звено, координиращо политиките в тази област. Присъстващите се обединиха около идеята, Консултативният съвет да е устойчив, решенията да водят до реални резултати, така че той да бъде в интерес на държавата и обществото.

Представители от тридесет и една организации на бизнеса, академичната общност и неправителствени организации ще се включат в работата на Консултативния съвет с експертиза при подготовката на политики и регулации в различни тематични ресори. Форматът на Съвета остава отворен и за други браншови организации. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст