ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хакери откраднаха данни от 37 млн. абонати на T-Mobile в САЩ

хакери хакерска атака компютър

Личните данни на около 37 милиона абонати на американския мобилен оператор T-Mobile бяха откраднати в резултат на хакерска атака. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на документи, публикувани в базата данни на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

Както информира агенцията, хакването на системите на мобилния оператор е извършено в края на ноември миналата година, а за него се разбра едва на 5 януари. В резултат на кибератака хакерите са получили достъп до личните данни на 37 милиона абонати на мобилен оператор, включително адреси за фактуриране за използване на комуникационни услуги, телефонни номера и дати на раждане. Паролите, секретните кодове, банковата информация и данните от държавните документи са непокътнати.

Специалистите на компанията провеждат вътрешно разследване в сътрудничество с американските правоохранителни органи. По предварителни данни кибератаката е била еднократна, хакерите в момента нямат достъп до системите на оператора. Асошиейтед прес отбелязва, че T-Mobile е бил обект на множество кибератаки в миналото, включително през 2018, 2019 и 2021 година.

T-Mobile е един от най-големите клетъчни абонати в САЩ. Около 110 милиона абонати използват услугите му.

На 6 януари стана ясно, че база данни с имейл адреси на 235 милиона потребители на Twitter са се оказали на разположение на хакери и се разпространява свободно в хакерски сайтове. Израелският експерт по компютърна сигурност Алон Гал, който първоначално оцени броя на потребителските записи в базата данни на 400 милиона, е съобщил за изтичането на база данни още в края на декември, уточнява Ройтерс.

“Базата данни съдържа 235 милиона уникални потребителски записи с техните имейл адреси”, туитира Гал на страницата на своята компания Hudson Rock в Twitter. “Това е едно от най-големите изтичания в историята”, добавя той.

Трой Хънт, австралийски експерт, създал уеб услугата Have I Been Pwned, е съгласен с тези оценки. С нея интернет потребителите могат да проверят дали личните им данни са станали публични. От Twitter тогава са започнали да предупреждават своите потребители за изтичането на база данни чрез услугата Firefox Monitor на американската компания Mozilla, с която Хънт работи.

Според Алон Гал базата данни вероятно съдържа информация за потребителите към края на 2021 г., тъй като уязвимостта в програмния код на Twitter, която уж е позволявала на нападателите да получат достъп до данни, е идентифицирана и коригирана преди година, както съобщиха представители на социалната мрежа през август миналата година. Тогава те казаха, че уязвимостта е останала неоткрита в продължение на седем месеца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст