ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Херо Мустафа: Малка група хора обогатява олигархичната класа

Американска търговска камара лекция на н.пр. Херо Мустафа посланик на САЩ у нас

“Чуваме истории за бизнеси, които са насочени от много мощни личности, те ползват държавни институции, които да заплашват”, заяви американският посланик у нас Херо Мустафа

Върховенството на закона остава важно предизвикателство за България. Предизвикателство са съвсем малка група от хора, която е създала система за обогатяване на олигархична класа и присвояване на държавни ресурси. Това подчерта посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Тя участва в конференция в София “Върховенството на закона и бизнес средата в България”, организирана от Американската търговска камара в България. Целта на форума е да се продължи публичния разговор за проблемите, които е нужно да се решат, за да се подобрят бизнес средата и инвестиционният климат у нас. Във форума участва и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

“Нашите отношения никога не са били по-силни, уверена съм, че България е в по-добра позиция днес, за да постигне дългосрочен успех, отколкото когато и да е било. Единствената област, която съжалявам, че не сме постигнали напредък, е в областта на върховенството на закона”, каза посланик Херо Мустафа.

Тя изтъкна, че борбата с корупцията е един от приоритетите ѝ, това е приоритет на администрацията на президента Джо Байдън. “Преди да дойда в България, на мои встъпителни срещи български чиновници казваха: “Не ползвайте думата “корупция”, нищо няма да постигнете, това ще развали отношенията с правителството”. Но въпреки това говорих с българи, с институциите и първото нещо, което посочваха като основен проблем за тях, беше корупцията”, отбеляза Мустафа. “Тревожа се, защото истински приятели, партньори и съюзници работят заедно за подпомагане един на друг и когато България е силна страна, ние сме силни”, добави тя. И подчерта, че истинските партньори говорят честно един с друг.

Американският посланик даде примери за проблемни области у нас. “Тези, които са в бизнес средите, знаят колко са високи ставките. Чухме за инвеститори, които виждат огромeн потенциал в България, но се притесняват, че правата им не са зачетени, ако са в правен спор. Чуваме истории за бизнеси, които са насочени от много мощни личности, те ползват държавни институции, които да заплашват. Чуваме за адвокати с куфари, за задкулисни сделки, за непрозрачни оферти, за спецификация на търгове, които са изкривени. Ние го чуваме от нашите компании, ние знаем, че това е истината. В България видяхме, че корупцията е изкривила това как институциите функционират и кой ги контролира, и това е в ущърб на българския народ. Разбираме, че борбата с корупцията е един много дългосрочен проект и не е лесен”, отчете посланикът.

“Трябва да преследваме лошите хора, като ги наказваме, да създадем дългосрочна промяна”, категорична е Мустафа. В тази връзка тя припомни за санкционираните по глобалния закон “Магнитски”. “Отнехме визи от българи заради корупция. Гордея се с тези действия, ние стоим зад тях, но нито един от тези хора не е осъден за престъпление в България. Голяма част от тях дори не са получили някакви дисциплинарни наказания, не са освободени от позиции”, констатира тя.

“Върховенството на закона го обсъждаме на всяка среща, която имаме с български представители, търсим съюзници на всички нива в правителството. Ние всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре. Българските политици трябва да показват смелост, да имат волята гражданите да изискват отчетност от своето правителство. Българският народ каза, че трябва да се борим с този въпрос”, счита посланикът.

Мустафа засегна и темата с разглежданото от парламента законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост и конкретните предложения за реформи от европейски институции. Според нея вече е време да се покаже политическа воля за одобряване на това законодателство. А щом бъде одобрено, трябва да бъде въведено не само частично, избирателно, а напълно, включително реформите, които европейците са предложили за офиса на главния прокурор.

Конференцията в София е организирана в партньорство с Британо-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарката търговска камара, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българския бизнес съвет, Конфиндустрия България, Френско-Българската търговско-индустриална камара и Шведско-българската търговска камара. Събитието е подкрепено от Центъра за международните частни предприятия (CIPE, Center for International Private Enterprise) и фондация „Америка за България“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст