ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пулев: ПВУ е важен инструмент за подкрепа на бизнеса, но не е единствен такъв

“Оригинално разписаната версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не е оптимална, но динамично ситуацията подлежи на промени. Предстоят трудни преговори с неясен край. Ще защитим интереса на държавата, на потребителите. Влизаме в трудна ситуация. Първоначалната нагласа на Европейската комисия е негативна”. 

Това каза пред БНР министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. 

И допълни, че министерството “е дало сила”, информирайки малките и средни предприятия за Плана, и 953 фирми ще получат помощ по линия “Технологична модернизация”. 

“Пари ще има. Държавата не е заложна къща. Има средства в бюджета за национално съфинансиране. Тече процес на договаряне – разпращат се договори към тези компании. Има технологично време, в което те трябва да дадат обратна връзка. Подписваме договорите през февруари. Още през март средствата ще потекат към малките и средни предприятия, отговорили на критериите. От гледна точка на служебния кабинет – ние си свършихме работата. Но през последните месеци фокусът на депутатите беше другаде – хартиена бюлетина, странични теми, и те неглижираха важната тема – гласуване на проектозаконите, свързани с ПВУ. Това ще се отрази върху второто плащане към фирмите”, обясни той.

Министърът подчерта, че ПВУ е удобна политическа изтривалка и много хора се изказват по темата, той е важен инструмент за подкрепа на бизнеса, но не е единствен такъв.

“Успяхме да активираме и да получим одобрение от Брюксел на всички десет европейски програми по линия на структурните фондове. Заварихме нула одобрени програми, приключихме годината с десет. 7 млрд. евро по линия на Министерството на иновациите и растежа. Отговаряме за две основни програми – тази за конкурентоспособност и иновации в предприятията и тази, свързана с научните изследвания. До средата на годината ще налеем 1 млрд. лева по линия на Плана и на двете програми… ПВУ е важен, но не е ключов спрямо цялостния контекст на българската икономика. Той ни дава мотивация за законови реформи, неглижирани през годините”, каза Александър Пулев.

Той посочи една от процедурите – тя ще стартира през февруари и е свързана с ВЕИ инвестиции – малки и средни предприятия да инвестират и да получат субсидия до 50% за собствена ВЕИ инсталация плюс съпътстваща инфраструктура.

“Идеята е малкият и средният бизнес да постигнат енергийна сигурност за собствени нужди. Интересът към процедурата е огромен. Бюджетът е 200 млн. лева. След средата на годината ще започне реалното изпълнение на инвестициите”, посочи министър Пулев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст