MIT определи най-прогресивните технологии за 2023 година

Масачузетският технологически институт (MIT) представи списък, в който са включени някои от най-пробивните технологии за 2023 година.

На първо място е CRISPR за лечение на разпространени заболявания. Тези технологии ще бъдат достъпни след 10-15 години.

Технологиите за редактиране на геноми CRISPR първоначално се развиваха с цел лечение на редки заболявания и генетични нарушения. Напоследък започнаха клинични изпитвания на CRISPR за преодоляване на по-разпространени проблеми, например повишено ниво на холестерина. Според аналитиците на MIT важното е, че в близко бъдеще тези технологии ще се преместят от изследователските лаборатории в клиниките и ще се използват за борба с широко разпространени заболявания.

Изкуственият интелект, създаващ изображения – вече достъпен

През 2022 г. потребителите на социалните мрежи експериментираха с много инструменти, в които изкуственият интелект генерира изображения по една дума или кратко описание. Много компании създаваха такива, но най-важната крачка за масовото им разпространение стана представеният през август от британската Stability AI инструмент Stable Diffusion.

Това е модел с открит код, който може да се използва на домашния персонален компютър. В резултат потребителите създадоха десетки милиони изображения, разработчиците на програмно осигуряване като Photoshop добавиха в него подобни възможности, а експертите се замислиха как появата на тези инструменти влияе на творческите индустрии.

Дълги години особеностите на архитектурата на конкретните чипове си оставаха собственост на компаниите–производители, а клиентите се принуждаваха да купуват готови варианти или да плащат повече за изработка на чипове по техни индивидуални изисквания.

Това трябва да се промени с разпространението на откритата архитектура на чипове RISC-V – всеки може да я използва за създаване на собствени чипове. Към нетърговската организация RISC-V International се присъединиха повече от 3 хиляди компании и изследователски институти, а корпорацията Intel създаде фонд от 1 милиард долара за финансиране на компаниите, изработващи чипове на базата на RISC-V. Според аналитиците на MIT в близките години чипове от този род ще има навсякъде.

Масови бойни безпилотни летателни апарати – вече достъпни

Допреди някое време бойните безпилотни летателни апарати бяха доста скъпи и достъпни само за страни с голям военен бюджет. Развитието и поевтиняването на много технологии доведе до появата на пазара на евтини безпилотници от този род – например турския Bayraktar TB2 или иранския Shahed.

Тяхната поява вече променя характера на използването им в бойни действия, а занапред промените може да бъдат още по-съществени.

Получавани чрез телемедицината хапчета за прекъсване на бременността – вече достъпни

Тези хапчета не са толкова чисто технологично постижение, колкото отговор на отмяната от Върховния съд на САЩ на федералните гаранции за правото на аборт и въвеждането на забрана за аборт в някои щати. Няколко нетърговски организации, сред които Just The Pill и Aid Access вече провеждат телемедицински консултации с жени, желаещи да прекъснат бременността си, след което им изпращат такива хапчета.

Органи за трансплантация при поискване – ще бъдат достъпни след 10–15 години

Миналата година учени от медицинския център на Университета в Мериленд за първи път присадиха успешно на пациент сърце от свиня, чиито гени били модифицирани така, че да подхождат на човешкия организъм. След два месеца пациентът умря, но въпреки това този случай може да се смята за успех в създаването на органи за присаждане.

Засега тези изследвания – както присаждането на органи от генно модифицирани животни или чрез изработването им от специални 3D принтери – се намират на ранен етап. Но аналитиците на MIT смятат, че за 10–15 години изследванията съществено ще напреднат и тези операции ще започнат да се извършват.

Разпространение на електромобилите – вече достъпни

По-евтините батерии, строгите забрани за отделянето на отработени газове в атмосферата, разширяването на асортимента от модели на различни производители – всичко това прави от електромобилите не ниша в продажбите, а все по-масов вариант.

Международната агенция по енергетика смята, че делът на електромобилите от всички закупени автомобили ще нарасне от 4% преди две години и 13% през 2022 година до около 30% към края на десетилетието.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб” – вече достъпен

Най-мощният космически телескоп беше изведен в орбита около Слънцето още през декември 2021 година. Важното е, че с негова помощ редовно се правят нови открития и се появяват нови изображения на различни кътчета от Вселената. Откритията с „Джеймс Уеб” ще продължат и за в бъдеще. 

Така например миналата година чрез него беше получена първата детайлна снимка на планета извън Слънчевата система (HIP 65426 b)  и „най-дълбокото и ясно инфрачервено изображение на далечната Вселена”.

Анализ на древни ДНК – вече достъпен

През 2022 година Нобелова награда по физиология и медицина получи шведският учен Сванте Паабо. Заедно с колеги от немския Институт за еволюционна антропология към дружеството „Макс Планк” той е разработил методи за секвениране на ДНК на древни хора.

През последните години технологиите станаха по-точни и поевтиняха.  В резултат броят на древните хора, чиято ДНК е била напълно възстановена, е нараснал от 5 през 2010 година до 5.5 хиляди. През последните години са били открити два нови вида древни хора – Homo luzonensis и Denisovans (Хомо лузоненсис и Денисовци). Технологията за анализ на ДНК на древните хора най-вероятно ще донесе нови открития за в бъдеще.

Разпространение на технологията за рециклиране на батерии – вече достъпна

Рециклирането на използвани батерии като начин на борба със замърсяването на планетата и същевременно получаването на редки метали получава все по-голямо разпространение. Прогресивните технологии позволяват извличането и повторното използване на почти всичкия кобалт и никел, а също и на 80% от лития от старите батерии.

Най-развито е това направление в Китай, американските компании в отрасъла също разширяват дейността си и привличат милиардни инвестиции. Аналитиците от MIT смятат, че в следващите десетилетия търсенето на батерии ще нараства в геометрична прогресия, а това означава, че ще се увеличава и нуждата от рециклирането им.

Сред главните технологични тенденции на 2023 година аналитиците на различни компании открояват развитието на метавселените, прехода от облачните изчисления към периферни, и разпространението на така наречените суперприложения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст