ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АЕЖ с апел България да подкрепи мерки за дела срещу журналисти

АЕЖ

Две организации – Програма достъп до информация (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призовават служебния министър на правосъдието Крум Зарков да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. “стратегически дела срещу публичното участие”.

В позицията се казва, че е много важно България да подкрепя всички европейски инициативи, целящи защита на свободата на словото и журналистите.

SLAPP се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.

Проблемът е разпознат на ниво Европейски съюз и през април 2022 година Европейската комисия представи законодателна инициатива за защита от този тип дела. Инициативата призовава националните държави да предприемат действия, които да предотвратят възможността журналисти и активисти, които защитават обществения интерес, да бъдат обект на такъв тип атаки и тормоз. На обществено обсъждане е подложен текст на европейска anti-SLAPP директива, като активно застъпничество и подкрепа за приемането ѝ осъществява Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE), обединяваща различни граждански организации.

България е страна, която често е критикувана заради медийната среда и нереформираната съдебна система. По тази причина е много важно страната да подкрепя всички европейски инициативи, целящи защита на свободата на словото и в частност на журналистите от нелегитимни съдебни производства. АЕЖ и ПДИ призовават министър Зарков и българските власти да подкрепят предложенията на Европейската комисия за създаването на правни ограничения срещу воденето на този тип дела.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст