ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ: 2432 лева са нужни за издръжката на 3-членно семейство

пари, заплата, пенсии, доход

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% на годишна база

1351 лева е заплатата, която един работещ трябва да получава, за да се издържа и да живее нормално по българските стандарти. За тричленно семейство с едно дете нужната сума е 2432 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2022-ра година. Синдикатите отчитат, че доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% на годишна база. Така за едногодишен период нарастването на необходимия нетен месечен доход е с 366 лв. за тричленно семейство и с 203 лв. повече за едно лице. 

Към ноември 2022 година малко над 1,7 млн. души получават възнаграждение под заплатата за издръжка.

На пресконференция от КНСБ изнесоха данни за нарасналите цени на основните хранителни стоки. Най-голямо е поскъпването при яйцата и млечните продукти. Цената на яйцата е нараснала със 147% в сравнение с декември 2021 година. При млякото и млечните продукти 10.1% е ръстът за три месеца, а за година – 43.6%. Поскъпването на яйцата е с 55% за година и с 18% на тримесечна база. 4.7% е поскъпването при захарта и захарните изделия и 3.7% увеличение на хляба и зърнените храни. Цените на услугите в заведенията за обществено хранене бележат ръст от 4.4% на тримесечна база, а за година темпът на нарастване е 26.7%.

Цените на тока за бизнеса остават на високи нива. Подобна е ситуацията при петрола. Забелязва се стабилизиране на цените на тримесечна база, но нарастването от началото на годината е около 10%.

“Като няма адекватни действия, хората си ги търсят, за да могат да вържат двата края. Към тези, които отиват на избори – минимална заплата поне 1000 лв. от началото на 2024, с която да влезем в еврозоната”, призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Българите обедняха, независимо дали работят на средна заплата, на по-малко от средна заплата или на минимална заплата. Всички ръстове, които бяха направени от държавния сектор, включително ръстът на минималната заплата, не са достатъчни, за да покрият основните стоки от потребителската кошница. Ако погледнете какво се случва с яйцата – те са поскъпнали със 140%”, подчерта Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст