ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Криптобанки са получили милиарди от американските жилищни кредитори

Щатските кредитни институции от Федералната система за жилищни заеми (FHLB) са отпуснали милиарди долари на две от най-големите криптобанки в опит да смекчат ефекта от масовото теглене на авоари, писа “Уолстрийт джърнъл” на 21 януари.

FHLB е консорциум от 11 регионални банки на територията на Съединените щати, които предоставят средства на други банкови и кредитни институции. Системата е основана по време на Великата депресия, за да подпомага жилищното финансиране и има активи за 1.1 трлн. щ. долара и над 6500 члена.

Традиционният финансов сектор засега остава “имунизиран” от крипто-спазмите след колапса на криптоимперията”Еф Ти Екс”, но заемите за работещите с криптовалути банки могат да увеличат риска, отбелязват експертите.

FHLB е отпуснала почти 10 млрд. долара на търговската “Сигнъчър бенк” през четвъртото тримесечие на 2022-а, което е най-едрата банкова кредитна трансакция за последните години.

През 2018-а “Сигнъчър” получи одобрението на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк за основаната й на блокчейн цифрова платформа.

Втората криптобанка, получила финансиране в размер на поне 3.6 млрд. долара от FHLB, е “Силвъргейт”.

През последното тримесечие на 2022-а от нея са били изтеглени сериозни количества депозирани средства, което е принудило ръководството й да предприеме мерки за гарантиране на кешовата ликвидност, включително чрез продажбата на дългови ценни книжа. Чистата загуба на собствениците на обикновени акции на “Силвъргейт” през периода се оценява на 1 млрд. долара, по данни на медията, следяща криптосектора – “Койнтелеграф”. “Силвъргейт” твърди, че средният размер на дигиталните клиентски депозити през четвъртото тримесечие на 2022-а е бил 7.3 млрд. долара – доста под количеството от 12 млрд. долара през предишните три месеца.

В коментар за “Уолстрийт джърнъл” сенатор Елизабет Уорън отбелязва, че “точно това е причината, поради която тя е предупреждавала за опасностите да се позволи на криптосектора да се преплита с банковата система”. Уорън подчертава също, че данъкоплатците “не трябва да носят отговорност за колапса на криптобранша”, който тя определя като пазар, пропит от “измами, пране на пари и незаконно финансиране”.

Колапсът на криптоимперията “Еф Ти Екс” разлюля криптовселената и засегна милиони физически и юридически лица. последната косвена жертва е криптокредиторът “Дженезис”, която на 19 януари подаде документи за защита от кредиторите по глава 11 от Закона за банкрутите на САЩ със задължения, оценявани между 1 и 10 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст