ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прогнозират покачване на цените на среброто до многогодишен връх

Кюлчета сребро

Цените на среброто през 2023 г. може да се покачат до многогодишен връх от 30 долара за унция. Това съобщава телевизионният канал CNBC с позоваване на съобщението на главния изпълнителен директор на австралийската компания ABC Bullion Джани Симпсън.

„Исторически, в години на висока инфлация, среброто е нараствало с почти 20 процента годишно. Като се има предвид тази история и колко евтино остава среброто в сравнение със златото, не би било изненадващо, ако металът достигне 30 долара за унция тази година“, коментира Джани Симпсън.

Последният път, когато спот цените на този благороден метал се покачиха над 30 долара, беше през февруари 2013 година.

През 1980 г. една унция сребро е струвала 49.45 долара при годишна инфлация в САЩ от 13.5 процента. Над тази цена котировките на сребристия метал все още не са се увеличавали.

През 1976 г. годишната инфлация в САЩ е 3.7 процента. През тази година унция сребро се е търгувало по 4 долара.

Миналата седмица пресслужбата на Министерството на труда на САЩ съобщи, че индексът на потребителските цени (CPI) в Съединените щати възлиза на 6.5 процента през декември на годишна база.

Среброто има най-високата електропроводимост сред металите. Лесно се поддава на обработка и се използва в електронните продукти, както и в бижутерията, в която е главната му употреба като скъпоценен метал.

Среброто под формата на златно-сребърна сплав се използва за сечене на монети още от около 700 г. пр.н.е. от лидийците.

По-късно започват да го рафинират и да секат монети от чисто сребро и много народи са използвали среброто като основа на монетарната си система – т. нар. сребърен стандарт, който се използва от разпадането на Византийската империя до XIX век.

През XIX век много нации, сред които САЩ и Великобритания, преминават от сребърен към златен стандарт на националната си валута, а през ХХ век той бива заменен с други механизми за стабилност на националните валути.

В съвременния свят

среброто се използва като ценен метал под формата на инветиционни монети и кюлчета.

Те са предназначени предимно за инвеститори, като защита от инфлация, колекционери и други, а не за ежедневна употреба като платежно средство. Повечето монети се продават с малка надценка спрямо цената на метала от който са изработени, която включва разходите за сечене и пласмент. Но някои по-редки монети, такива с нумизматична стойност и пр. може да са значително по-скъпи от цената на метала. Много разпространени са монетите с тегло една унция (31.1 г) или кратни (половин, четвърт, една десета унция).

На много от монетите е изобразен номинал, и по закон те са официално платежно средство в съответната държава, в която са емитирани. Това в някои случаи е свързано с данъчни облекчения. Но стойността на материала е доста по-висока от номинала, и на практика те не се използват в ежедневието, а служат като актив.

Една унция чисто сребро има код за валута XAG според ISO 4217. Името на английската валута лира стерлинг (pound sterling, £) отразява факта, че първоначално това е бил един паунд (фунт) сребро. Изразът стерлинг е свързан със състава: sterling silver е сплав, съдържаща 92.5% сребро и 7.5% други метали, обикновено мед, като стандартът за стерлингово сребро има минимална проба за чистота 925. Стерлинговото сребро е по-твърдо от чистото сребро и има по-ниска точка на топене (893 °C).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст