ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Spotify планира масови съкращения тази седмица

Spotify планира да съкрати част от служителите си тази седмица. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. С трийминг у слугата Spotify  е на пазара през октомври 2008 година, а зад нея стоят създателите й  Дениел Ек и Мартин Лорентцон .

Колко от служителите ще бъдат уволнени, не се съобщава. Според отчета на компанията за третото тримесечие на миналата година в Spotify работят около 9800 души. Представители на Spotify са отказали да коментират предстоящите съкращения.

През последните месеци най-големите технологични компании в света са принудени да прибягнат до масови съкращения поради спада на приходите от реклама, както и нестабилната икономическа ситуация в света. Съкращения вече бяха обявени от такива ИТ гиганти като Amazon, Microsoft и Meta. Ръководителят на американската корпорация Google Сундар Пичай заяви, че е бил принуден незабавно да уволни около 12 хиляди служители, което е около 6 процента от общия брой служители на компанията.

Сред служителите на Google, попаднали под масови съкращения, има и такива със заплата от около 1 милион долара годишно. Източници отбелязват, че съкращенията обхващат почти всяка компания и отдел в рамките на корпорацията, от Google Cloud и Chrome до Android и групи, свързани с търсачката.

“Някои от тези, които са загубили работата си, са имали високи оценки за представяне или са били на ръководни позиции, печелейки между 500 000 и 1 милион долара годишно”, са коментирали ръководители на Google, пожелали анонимност.

През януари 2022 г. беше съобщено, че четирима ръководители в Google са получили увеличение на заплатите до 1 милион милион, както и допълнителни опции за акции.

Според информацията, Google съветва служителите в отдел “Човешки ресурси” да обмислят потенциални съкращения, включително и на служители, които са работили в компанията не повече от три месеца.

По-рано шефът на Google Сундар Пичай заяви, че е бил принуден да уволни около 12 хиляди служители наведнъж и че това е “трудно решение предвид плановете за бъдещето” на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст