Нова светлина върху човека, начело на Tik Tok – Шу Зи Чу

Когато миналото лято TikTok беше главният спонсор на Vidcon – годишна конференция за създателите на съдържание и рекламирането на марки, които съставляват ключова част от аудиторията и бизнеса на приложението за кратко видео, Ванеса Папас беше тази, която се качи на сцената за откриването.

Месеци по-късно, когато TikTok беше критикуван от Конгреса заради опасения за сигурността на съдържанието, Папас беше тази, която трябваше да седне на горещия стол и да отговаря на неудобните въпроси.

Но докато Папас беше публичното лице на компанията през по-голямата част от последните няколко бурни години, действаща като заместник-директор на TikTok, човекът, който всъщност е изпълнителният директор на едно от най-популярните приложения на планетата в продължение на почти две години е Шоу Зи Чи. Той от дълги години отговаря за финансите и живее на хиляди километри от Вашингтон – в Сингапур.

В Силициевата долина е обичайно изпълнителните директори да са известни имена и лица на компанията, която ръководят. Марк Зукърбърг е синоним на Facebook, а Джак Дорси беше лицето на Twitter, преди Илон Мъск да го придобие. Но Чу, който пое поста главен изпълнителен директор на TikTok през април 2021 г., до голяма степен остана извън светлината на прожекторите в момент, когато приложението, което ръководи, изглежда не може да го остави повече в сянка.

След като преживя опасността да бъде забранена през 2020 г., компанията TikTok все повече се оказва под наблюдение от страна на щатските и федерални законодатели в Съединените щати, поради опасения за връзките й с Китай чрез китайската компания майка ByteDance, както и поради подозрения, че може да има вредно въздействие върху по-младите потребители.

Някои американски законодатели отново подновиха призивите си за пълна забрана на приложението, докато от администрацията на Байдън все още твърдят, че преговарят с TikTok за сделка, която да му позволи да продължи да работи в Съединените щати. Междувременно официални лица в Европейския съюз също започнаха да втвърдяват риториката си спрямо TikTok.

Това може да окаже по-голям натиск върху Чу. Вече му се наложи да отговаря на остри писма на американски сенатори, а миналата седмица обиколи Брюксел, за да се срещне с висши представители на Европейския съюз. В същото време Чу, който преди това е бил финансов директор на ByteDance, според съобщенията има ограничен контрол върху TikTok и не е ясно колко власт принадлежи на компанията майка, оглавявана от него.

В специално интервю за New York Times в края на ноември Чу беше попитан дали работи по нареждане на хората в ByteDance и следователно по нареждане на китайското правителство. Отговорът му гласеше: „Аз нося отговорност за всички стратегически решения в TikTok.“

В същото време Чу добави, че ByteDance е организирана по начина, по който е нормално да се очаква, че ще бъде организирана една интернет компания, включваща глобални инвеститори и борд от представители на акционери и служители.

„Аз нося отговорност за решенията в TikTok“, подчерта отново Чу, като добави: В крайна сметка трябва да нося отговорност и пред акционерите, и пред борда също.

„Сингапурец, живеещ в Сингапур“

В интервюта Чу описва себе си като 40-годишен баща на две деца, който обича да играе голф и да чете книги по теоретична физика. От TikTok обаче се стремят да подчертават най-много произхода му.

В писмо до законодателите на САЩ през юни от TikTok се опитват да се дистанцират от ByteDance, като посочват, че се ръководят от своя собствен глобален главен изпълнителен директор, Чу – сингапурец, живеещ в Сингапур“.

Това не е първият път, когато TikTok залага на националността на своя изпълнителен директор. През 2020 г., когато беше изправен пред нарастващ натиск от страна на администрацията на Тръмп, TikTok многократно се защити от критиците, рекламирайки своя „американски главен изпълнителен директор“ Кевин Майер, бивш изпълнителен директор в една от най-емблематичните американски компании – Disney.

Майер заемаше поста главен изпълнителен директор в TikTok само три месеца, преди да се оттегли. След това Папас – австралийката, живееща в Лос Анджелис и с опит в други големи американски технологични платформи като YouTube, бе временен изпълнителен директор на TikTok за по-малко от година. След това на поста застана Чу.

„Доведоха го специално, защото, честно казано, той не е китайски гражданин, а е от Сингапур – страна, която традиционно стои зад оградата на големите два свята“, коментира Иван Канапати, бивш директор, отговарящ за Китай, Тайван и Монголия в персонала на Съвета за национална сигурност на Белия дом и настоящ старши сътрудник в мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания. Според него изборът на Чу е доста добър геополитически ход.

„Но не мисля, че това ще е достатъчно за Вашингтон“, добавя Канапати за сингапурския произход на Чу и допълва: „В края на краищата Чу все още е отговорен пред ByteDance, така че едва ли има голяма разлика.“

Какъв е пътят на Чу? От ранен старт във Facebook до управление на TikTok

След приключване на задължителната си военна служба в Сингапур, Чу посещава университет в Лондон, преди да завърши магистърска степен по бизнес администрация в Harvard Business School през 2010 г. Той е забелязан от „ловците на глави“ на Силициевата долина, докато е в Харвард, след като едно лято стажува в стартъп компанията, наречена Facebook, както се изрази Чу по време на открита лекция, пред студенти.

В крайна сметка той става финансов директор на китайския технологичен гигант Xiaomi, който нашумя през 2018 година.

През 2013 г. ръководи група, която ставна един от най-ранните инвеститори на ByteDance. В интервю с бизнес магната Дейвид Рубенщайн, Чу признава, че е поддържал връзка с екипа на ByteDance през цялата си кариера и те в крайна сметка са му предложили позицията на финансов директор. Той поема поста главен изпълнителен директор на TikTok през април 2021 г., а Папас е назначена за главен оперативен директор.

Като главен изпълнителен директор на TikTok, моят основен приоритет е изграждането на доверие, подчертава Чу пред Рубенщайн и уточнява: „Ние сме млада компания и смятам, че доверието е нещо, което трябва да спечелим чрез действия.“

Чу не туитва и има частен, потвърден акаунт в Instagram с нула публикации. Той е споделил само няколко видеоклипа в TikTok, предимно кратки видеа неговите пътувания и посещения в различни офиси на TikTok. Така, въпреки че управлява едно от най-популярните приложения на планетата, ChewЧу до голяма степен запазва личния си живот.

„В известен смисъл това може да бъде освежаваща почивка от някои американски технологични ръководители, които изглежда не могат да не туитват всяка своя мисъл. Но това може да произтича и от културни различия, които идват от ръководенето на огромна технологична компания с китайска компания майка”, споделя Матю Куинт, директор на центъра за глобално лидерство на марки в Columbia Business School.

Куинт отбеляза, че китайските технологични компании и лидери, които са привлекли твърде много внимание към себе си, са били изправени пред жестоки правителствени репресии, докато Чу не е китайски гражданин.

Дори Чу да се опита да стане по-видим в публичното пространство и да се опита да предприеме мерки, за да се хареса на обществото, това може да няма кой знае колко голямо значение за бъдещето на TikTok в Съединените щати. В крайна сметка Куинт заключава: „Не мисля, че изпълнителният директор на TikTok изобщо има голямо значение“ за американските законодатели, които разглеждат внимателно връзките му с Китай.

„Станахме свидетели как няколко души, които не са родени в Китай, се смениха по върховете на TikTok, но това далеч не повлия на натиска върху компанията, провокиран от регулациите и грижата за националната сигурност на САЩ през последните около 18 месеца“, добави Куинт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст