ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ковънт Гардън отказва спонсорството на ВР заради екоактивисти

Ковънт Гардън в Лондон се оттегли от повече от 30-годишното си партньорство с петролната компания BP заради натиск от активисти за околната среда. Това съобщава вестник Daily Telegraph.

Говорителят на театъра е благодарил на BP за спонсорството, което е позволило на хиляди британци да могат да гледат безплатно опера и балет на големи екрани, предоставени от компанията.

„През последните три години подкрепата на BP се фокусира върху усилията за устойчивост, помагайки за връщането на Кралския театър към нормалното състояние след пандемията и постигането на нетни нулеви емисии. Бихме искали да благодарим на BP за тяхната подкрепа, но се съгласихме, че партньорството няма да бъде удължено след декември 2022 г., когато договорът на BP приключи“, коментиръха от Ковънт Гардън.

Преди това, след действията на екоактивисти, беше прекратено и сътрудничеството с петролната компания от Кралската шекспирова компания, Националната портретна галерия и галериите Tate.

Британският филмов институт, Националната галерия и Кралският национален театър също се отказаха от спорсорството на петролна и газова компания.

Кралската опера (Royal Opera House), наричана още „Ковънт Гардън“, е място за висше изкуство в квартал Ковънт Гардън, Централен Лондон. Голямата сграда често е наричава и само „Ковънт Гардън“, след като е използвано предишното място на първата сграда на операта през 1732 година.

В нея се помещават Кралската опера, Кралският балет и Оркестърът на Кралската опера. Първоначално наречена Кралски театър, тя служи основно като театър през първите сто години от историята си. През 1734 г. е представен първият балет. Година по-късно започва първият сезон на оперите на Хендел. Много от неговите опери и оратории са специално написани за „Ковънт Гардън“ и са имали премиера там.

Сегашната сграда е третият театър на това място след катастрофалните пожари през 1808 и 1856 година. Фасадата, фоайето и аудиторията датират от 1858 г., но почти всеки друг елемент на настоящия комплекс е резултат от обширната реконструкция през 90-те години. Основната аудитория разполага с 2256 седящи места, което я прави третата по големина в Лондон. Състои се от четири нива от ложи и балкони и амфитеатрална галерия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст