ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приходите от петрол и газ на Норвегия са нараснали с 200%

норвежка нефтена петролна платформа норвегия

Данъчните приходи в Норвегия от продажбата на петрол и природен газ през 2022 г. по предварителни данни са се увеличили с 200 процента до рекордните 884 милиарда норвежки крони (89.3 милиарда евро). Това пише Ройтерс, позовавайки се на доклад на норвежката данъчна служба.

Ръководителят на отдела Нина Шанке Фюнемарк обяснява увеличението на нивата на доходите с високата цена на природния газ, което е позволило да се постигнат рекордни доставки.

2021 година също беше рекордна за кралството с 295 милиарда крони. Отбелязва се, че до момента енергийните компании са платили 502 милиарда крони, останалите 382 милиарда ще бъдат преведени на три вноски през първата половина на 2023 година.

Миналата седмица стана известно, че норвежките енергийни компании Equinor и Petoro, както и германската нефтена и газова компания Wintershall Dea, са открили газово находище в Норвежко море.

Цената на горивата миналата година започна да се покачва след 24 февруари. През март цената на природния газ в Европа надхвърли 2400 долара за хиляда кубически метра, което беше абсолютният максимум за цялата история на търговията. През септември, на фона на спирането на доставките по газопровода “Северен поток”, цената на газа надхвърли 3500 долара.

Тази седмица цената на природния газ на лондонската борса ICE падна под 700 долара за хиляда кубически метра.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст