ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Спешни” промени – на тъмно и по поръчка – надвиснаха над Закона за горите

Чевръсти депутати от ДПС и “Български възход” се опитват да пробутат в последните дни на отиващото си Народно събрание поредното законодателно недоносче

Борбата за опазването на българските гори може да се окаже мисия невъзможна. Вечното противопоставяне между природозащитните организации, държавата и лобистите на заинтересованите лица това да не се случи продължава с години.

Отиващият си вече 48-и парламент не прави изключение. Оказва се в последните дни на неговото съществуване, за пореден път

“услужливи” народни (уж) представители отново точат законодателни брадви

във вреда на българските гори.

Или казано на по-служебен жаргон – готвят промени за изменение и допълнения на Закона за горите, които за дълго ще обезлесят България.

Затова алармират от Коалиция “За да остане природа в България”, в която влиза и международната природозащитна организация WWF.

Според тях през седмицата – между първо и второ четене на проектозакона за изменение на Закона за горите,  представители на различни парламентарни групи са внесли в Комисията по земеделие към Народното събрание редица предложения, които – ако бъдат приети на второ четене – ще нанесат поредният тежък удар върху природата.

От Коалиция “За да остане природа в България” съобщиха, че

тези промени са подготвени спешно и на тъмно,

защото не се знае кои са авторите на текстовете, които трябва да бъдат подпъхнати в Закона за горите, прое кторазпоредбите не са подлагани на обществено обсъждане, никой не се е постарал да направи и задължителната (уж) финансова обосновка.

Еколозите са категорични, че въпросните промени гарантират светлото бъдеще на десетки километри нови писти и лифтове, строителството на водохващания насред девствената природа, както и изграждане на други съоръжения. И то без изобщо да се налага някой да променя статута на горската територия.

Лобистките поправки, ако минат и заминат през пленарната зала, биха ощетили горските предприятия и собствениците на гори, защото ще позволят изсичане на гори без издаването на разрешителни и без някой да си играе с маркирането на подходящите дървета, съобщават от организацията. И фокусират вниманието ни върху още няколко

конкретни и безкрайно притеснителни законодателни… безобразия.

Така например “дървените лобисти” предвиждат 5% от акумулираните средства от във Фонд „Инвестиции в горите“ да бъдат прехвърлени от държавните горски предприятия на общините.

Според тях е съвсем нормално да бъдат премахнати областните планове за развитие на горските територии, както и да бъдат анулирани плащанията за екосистемни услуги от горите.

Предвижда се още облекчаване на възможностите за строителство в горските територии за негорскостопански цели, при това – без  промяна на предназначението на територията.

Това е и причината от Коалиция “За да остане природа в България” да призоват народните представители да не приемат направените  предложения.

И излагат

мотивите си за спирането на този норматив.

Те са категорични, че предложенията се различават по своите цели от разглеждания законопроект, което е нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Акцентират върху факта, че предложените текстове не са подлагани на обществено обсъждане, не е правена финансова оценка за ефекта им върху държавния бюджет, не са изчислявани плюсовете и минусите за бюджетите на засегнатите държавни предприятия.

От организацията съобщават още, че част от предложенията представляват

планове и проекти по смисъла на Директивата за стратегическа екологична оценка

и като такива те подлежат и на задължителна екологична оценка, каквато също липсва.

Да не говорим, че сега предвиденото ликвидиране на плащане за екосистемни услуги,  е в противоречие  от европейските политики и като задължителна част от тях трябва да бъде въведено от държавите членки до 2025 година.  

Природозащитниците напомнят и още нещо. А то е, че неизпълнението на разпоредбите на Закона за горите от изпълнителната власт не би трябвало да е основание за промяна на закона в нейна полза, а точно обратното – в такива случаи законотворците са длъжни да затегнат мерките, да засилят контрола върху изпълнението им и да гарантират, че управляващите ще спазват законодателните “предписания”.

Не е за подминаване и факта, че ако парламента благослови изсичането на немаркирани дървета и сечта без издаване на позволително, на практика ще компрометират съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и на практика

ще узаконят поне 75% от незаконния дърводобив в момента.

От организацията напомнят още, че областните планове за развитие на горските територии са заложени в Закона за горите с две цели – да намалят административния натиск върху собствениците на гори, чиито действия, ако отговарят на предвижданията на плановете, да не подлежат на процедури по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, и да регламентират плащанията за екосистемни услуги от горите. С премахването на тези планове обаче ще запази административния натиск и ще продължи да затруднява дейността на компетентните органи по околна среда, смятат еколозите.

Облекчаване на възможностите за  строителство за негорски цели в горските територии без промяна на предназначението им (каквото предложение неведнъж вече се прави в Народното събрание, защото би улеснило строежа на ски писти),

на практика представлява схема за държавна помощ,

която сама по себе си подлежи на разрешаване от страна на Европейската Комисия преди нейното приемане и би довело до загуби за държавния бюджет.

Що се отнася до предвиденото в проектозакона прехвърляне на 5% от средствата във Фонд „Инвестиции в горите“ на общините, това би довело до тяхното разпиляване, защото най-малко две трети от българските общини нямат никаква представа какво точно означава словосъчетанието “Инвестиции в горите”, а голяма част от тях никога не са имали собствени горски територии.

Дали току що описаните тревоги и страхове на екозащитниците ще накарат народните ни представители да отхвърлят тези „бодливи“ текстове в проектозакона – все още е рано дори да гадаем. Като нищо обаче обитателите на пленарната зала изведнъж се разработят и на бърза ръка сътворят поредното законодателно недоносче, последствията от което могат да се окажат доста кошмарни…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст