ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП със сигнал до Гешев заради имоти, купени от Лазар Лазаров

Парламент трибунка БСП

От БСП са подали сигнал до главния прокурор Иван Гешев за неправомерно разходване на публичен ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за “Социално включване”. Те настояват да бъде проверена дейността на служебния социален министър Лазар Лазаров, свързана със закупуването на имоти, в които да се развиват регионалните аспекти на политиката по социална и солидарна икономика “с цел оказване на подкрепа за субектите на социалната и солидарната икономика” – както гласи Решение № 1023 на Министерския съвет от 15 декември 2022 година.

Бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков поясни, че по-конкретно имотите се закупуват на стойност 2 160 000 лева от частни субекти в рамките на проект “Развитие на социалната икономика”. Става дума за две самостоятелни сгради – едната в Пловдив, другата – в Бургас, както и офис, и магазин в Габрово.

Гьоков подчерта, че имотът в Габрово бил купен от държавата за 560 000 лева, а дълго време се продавал от собственика си чрез агенция за 168 000 лева. По думите на депутата в деня, предшестващ решението на правителството, цената в сайта на агенцията била променена с новата.

“Нямаме основание да смятаме, че при покупката на имоти в Пловдив и Бургас е действано по различен начин, надяваме се прокуратурата да установи”, допълни Гьоков.

Не на последно място бившият социален министър обърна внимание, че в заданието по проекта не е записан ангажимент на Министерството на труда и социалната политика да закупува имотите, в които да са разположени регионалните центрове.

Бившият социален министър уточни, че държавата и общините имат помещения, които от години стоят празни. Ето защо Гьоков смята, че няма никаква необходимост държавата да харчи средства не за подкрепа на социалната икономика, а за закупуване на помещения.

Гьоков постави въпроса защо не се търсят свободни държавни или общински имоти и даде отговора – при държавните имоти няма комисиони. Той оспори процедурата, по която държавата купува въпросните имоти, защото по думите му липсват методика и критерии за подбор и оценка, както и протоколи за подадените оферти.

“Всичко това провокира съмнения за измама и корупция – в мътна вода най-лесно се лови риба”, подчерта Гьоков и допълни, че ако се открият нередности, трябва да бъдат уведомени и Държавната финансова инспекция, и Европейската прокуратура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст