Издигнаха паметник на кан Котраг в Самарска област

Паметник на кан Котраг – основателят на Волжка България бе издигнат в Самарска област на 12 януари 2023 година. По-конкретно той бе поставен в живописното село Ширяево, намиращо се на брега на река Волга.

Паметникът е дело на известния български скулптор Дишко Дишков, който е изработил паметниците на кан Алцек в италианското градче Челе де Булгерия, както и на кан Аспарух в „Исторически парк“, близо до Варна. Организацията на този проект е осъществена от Фондация „Въздигане“.

Първоначалната идея е била паметникът да се постави в град Болгар, древната столица на Волжка България. След като възниква проблем с получаването на разрешение от  местните власти, започва да се обсъжда втори вариант за град Тетюши, намиращ се на отсрещния бряг на Волга, срещу град Болгар. Той обаче също е отхвърлен. Тригодишните затруднения получават своето разрешение, когато от град Самара идва предложение скулптурата на кан Котраг да се монтира на Поповия хълм на село Ширяево, на определена за целта площадка, част от историко-музейния комплекс на селото. 

Преди 4 години фондация „Въздигане“ постави скулптура на кан Алцек в Италия – в град Челе ди Булгерия. Това беше първата подобна композиция на български владетел, поставена извън територията на нашата страна. Тя е международно признание за българския принос в Европейската цивилизация.

„Сега на другия край на света – на границата между Европа и Азия ще има още един паметник на българщината – този на кан Котраг. Така постепенно започваме да поставяме символи на великите стари български земи, които няма да останат само в учебниците по история. Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи. В Татарстан и Чувашия се правят опити за преименуване на двете републики във Волжка България. Този паметник ще даде надежда и сили на всички българи, които са запазили своето самосъзнание по тези земи“, споделят от фондация „Въздигане“.

Котраг е вторият син на владетеля на Велика България – кан Кубрат. След смъртта на създателя на Велика България, около 665 година, неговите синове Аспарух, Батбаян, Котраг, Алцек и Кубер не успяват да запазят единството на българите. Най-големият му син, Батбаян, поема управлението на Велика България, но през 668 г. държавата попада под хазарска зависимост. Впоследствие областта е известна в средновековните хроники като Кара Булгар. Поражението във войната с хазарите и опустошителните походи на арабите ускоряват преселването на отделни български племенни групи по Дунав, Дон, Волга и други земи.

Аспаруховите българи поемат към Дунава и създават  Дунавска България. Кубер също тръгва на запад и се заселва със своя народ най-напред в  Панония, след това на юг, в Македония. Алцек стига чак до земите на днешна Италия.

Част от българите, състояща се предимно от кутригурски племена, под командването на Котраг, се премества от територията на Велика България на север и се заселва (VII-VIII век) в района на Средна Волга и Кама, където създава Волжка България, държава с множество градове, университети, развита търговия, занаяти. За всичко това свидетелстват възторжените отзиви на арабските пътешественици из Волжка България, които я определят като царството на разума, царството на златния трон, царството на градовете.

Първият паметник на основателя на Волжка България кан Котраг е издигнат на 12 юни 2022 година в село Шемурша – на 143 км от Чебоксари, столица на Република Чувашия, която е част от Руската федерация. Паметникът е изработен от скулптора академик Николай Кондрашкин – председател на Чувашката национална академия на науката и изкуствата, който е и автор на книгите  „Български кубчета“, „Приказката за чувашите Гиганти“, „ Апотеоз на възродения българин“, „Родословното дърво на Волжска България“, „Възраждаме духовността“, „За място под слънцето“ и др.

Националните активисти оценяват подобна стъпка като важно събитие за цялата чувашка история. „Котраг е основателят на Волжка България, благодарение на който нашите предци са дошли в Поволжието. Това е много значима фигура за целия чувашки народ. Затова поставянето на паметника е от голямо значение за нас. Това е първият подобен паметник на нашите предци“ – коментира националният активист от Чувашия Галина-Айпике Григориева.

Росица Рускова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст