НАСА и Пентагонът ще създадат ядрен космически двигател до 2027 г.

НАСА и Пентагонът обявиха плановете за създаването на ядрен космически двигател в Космоса до 2027 година. Това е заявил говорителят на НАСА, бившият астронавт Бил Нелсън по време на конференция в Нешънъл Харбър, Мериленд, съобщава Daily Sabah.

НАСА ще работи с изследователската агенция на Пентагона DARPA за изграждането на двигателя, е казал той.

Според публикацията бюджетът на съвместната програма на NASA-DARPA за 2023 г. е 110 милиона долара и се очаква да се увеличи със стотици милиони долари до 2027 година.

През 2021 г. DARPA започна да финансира космическата компания General Atomics, Lockheed Martin и Blue Origin на Джеф Безос за проучване на дизайна на ядрени реактори и космически кораби.

До март 2023 г. се очаква агенцията да избере компания, която ще построи ядрен космически кораб за изстрелването през 2027 година. Изданието отбелязва, че американската космическа агенция от няколко десетилетия изучава концепцията за ядрено термично задвижване, което се смята за много по-ефективно от традиционните ракетни двигатели на химическа основа. От НАСА вярват, че ядреното термично задвижване е от решаващо значение за изпращането на хора отвъд Луната и дълбоко в космоса, тъй като едно пътуване с ядрена енергия от Земята до Марс ще отнеме около четири месеца, докато конвенционалното химическо задвижване ще отнеме девет месеца на кораб.

По-рано беше съобщено, че Роскосмос създава мощен електрически ракетен двигател, способен да достави космически кораб до границите на Слънчевата система. За да работи, ще е необходим ядрен източник на енергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст