ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел няма пари за оградата ни с Турция, но за издръжка на незаконни мигранти има…

Европейският съюз най-вероятно няма да финансира гранична ограда между България и Турция, но едва ли ще секнат претенциите, че охраняваме неадекватно външната граница на блока. Не, че заради корупцията “въздържащото съоръжение” не е в окаяно състояние, но и Брюксел не може да се похвали, че е положил кой знае какви усилия за контрол над изпълнението…

След като през декември се обяви срещу разширяването на Шенген с България и Румъния, тия дни Австрия поиска  цялостна реформа на зоната за свободно пътуване.  Канцлерът Карл Нехамер настоя Брюксел да финансира допълнителното изграждане на оградата по българско-турската граница с 2 млрд. евро. В четвъртък (26 януари) обаче еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отхвърли това искане с аргумента, че няма пари.

Йохансон направи съобщението по време на среща на министрите на вътрешните работи от блока, които в обсъдиха възможните на чини за

ограничаване на незаконната имиграция

и връщане на мигрантите без право на убежище в родните им страни. „Така че, ако харчим пари за стени и огради, няма да има пари за други неща”, обясни тя.

Tова означава, че България и Турция се превръщат в заложник на промените в системата за миграция, около които все още няма постигнато съгласие.

Идеята е Брюксел да предложи цялостен подход, а не работа на парче. Това обаче не се случва от мигрантската криза през 2015 г. и няма гаранции, че ще се случи в близко бъдеще. Или поне докато не престане постоянното изнамиране на все по-важни и по-важни неща. Тоест – докато ситуацията не излезе от контрол заради някаква трагедия с човешки жертви.

Това не е в интерес на България, която е пряко зависима от този проблем и вероятно няма да бъде приета в Шеген и тази година. Още повече, че Австрия и Недерландия едва ли скоро ще променят отношението си към нас, след като в петък декларираха още по-твърди позиции срещу

по-нататъшното разширяване на Шенгенското пространство.

Нехамер прие във Виена премиера на Нидерландия Марк Рюте, за да обсъдят темата за миграцията и подкрепиха свикване на извънредна среща на лидерите от блока  по темата следващия месец. 

Нехамер обвини Европейската комисия заради отказа да финансира огради по границите, че има „идеологически подход“ към проблема.

„Не е правилно България да бъде оставена сама с разходите, защото в действителност българските гранични полицаи защитават и границите на Австрия и Нидерландия. Това не е идеологически подход, а прагматичен. Трябва да бъдем гъвкави и креативни. Също така е необходимо финансиране за техническо оборудване, за персонал и за дронове. От ключово значение е страни като България и Румъния да получат подкрепа. Една ограда, която не се наблюдава, не е бариера“, обясни канцлерът.

Доста анализатори обаче смятат, че

Еврокомисията е постъпила добре като е отхвърлила популитските призиви на Нехамер,

чиято Народна партия ще се бори да спечели изборите в ключовата провинция Долна Австрия на 29 януари.

За мнозина е странно, че канцлерът се загрижи за България точно сега и след като, при това – само за една година – в родината му са пристигнали над 100 000 мигранти!!!

Другият аспект е, че България има лоша на слава на държава, в която през годините годините потънаха милиарди евро от ЕС. Опасенията – включително и на много българи, подвизаващи се в интернет пространството като автори и анализатори – са, че дори тези 2 милиарда да дойдат в България точно за опазване на външната ЕС-граница, те пак ще бъдат откраднати. И то по старому – нагло и без на някого да му мигне окото дори…

Всичко това е вярно и затова е още по-странно защо Йохансон ни отказва с аргумента, че Брюксел няма пари, а не че София е крадлива? Всъщност – кое е по-скъпо: българо-турската ограда, издръжката на милион незаконни мигранти или нежеланието на всички да ни кажат истината в очите?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст