ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите приеха ветото на Радев върху Закона за енергетиката

парламент

В сряда държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет на 12 януари

Парламентът прие наложеното от президента Румен Радев частично вето върху Закона за енергетиката. При повторното обсъждане на промените депутатите отхвърлиха оспорвания от президента текст на параграф 24. Единствено “Продължаваме промяната” и “Български възход” не подкрепиха предложението. От БВ заявиха, че ветото е необосновано и президентът е бил подведен.

В сряда държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет на 12 януари. Тогава с приетите изменения бе разписано синхронизирането на търговските платформи на “Българска независима енергийна борса“ до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

В мотивите за наложеното вето държавният глава изтъкна, че с параграф 24 се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Радев посочва, че европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст