ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите продължават със съдебната реформа

Бойко Рашков

В последните дни на 48-ото Народно събрание депутатите продължават с работата по съдебната реформа. В четвъртък на първо четене парламентът прие да има механизъм за контрол върху главния прокурор.

Разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от директора на Националната следствена служба (НСлС). За целта следствието ще бъде изведено от подчиненото си положение спрямо прокуратурата, в което се намира сега. Предложението дойде от “Възраждане” и получи подкрепа от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

В “Продължаваме промяната” имаше известни противоречия – голяма част от депутатите от формацията атакуваха предложението, а зад него застана колегата им и бивш вътрешен министър Бойко Рашков. От “Демократична България” се противопоставиха, а “Български възход” се въздържаха.

Вчера депутатите одобриха и други промени в същия закон, но предложени от правосъдното министерство. С тях се въвеждат мерки, с които да се засили работата на Инспектората към ВСС по “превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт“, както е записано в мотивите.

По програма за днес, 27 януари, е заложено депутатите да разгледат на второ четене промените в Кодекса на труда, внесени от Корнелия Нинова и група народни представители. Окончателно народните представители предстои да приемат промените в Закона за пътищата, и Законопроекта за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст