ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП и ДБ с жалба до Конституционния съд заради Изборния кодекс

Надежда Йорданова и Атанас Славов от „Демократична Българи“, заедно с Никола Минчев и Васил Пандов от „Продължаваме промяната“ внесоха жалба в Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс. Под нея са се подписали над 70 депутати.

„На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд, е въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват – дали с хартиена бюлетина, или с нововъведената бюлетина, напечатана от машина. Реално този избор е само за част от гражданите. Друга част, която гласува в секциите с под 300 гласоподаватели, няма такъв избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани” обясни Никола Минчев.

Той припомни, че основният мотив на мнозинството – така наречената хартиена коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, която подкрепи промените в Изборния кодекс – бил да се даде възможност за избор на българските граждани, а в действителност се оказало, че това далеч не е за всички.

На второ място Минчев поясни, че сезират Конституционния съд заради превръщането на машинното гласуване в инструмент за отпечатване на бюлетини. Така според Минчев и колегите му от ДБ мнозинството в 48-ия Парламент тотално е обезсмислило машинното гласуване.

На трето място в конституционната си жалба депутатите са посочили начина, по който са били въведени промените – най-вече с предложения между първо и второ четене.

Минчев обясни, че промените в Изборния кодекс, приети на първо четене, са били много по-малко от това, което в крайна сметка накрая е било прието и реално тези промени само веднъж са минали през пленарна зала.

На журналистически въпрос дали внасянето на жалбата може да се приема като първа стъпка към коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” за предсрочните избори, представителят ДБ Атанас Славов не отговори конкретно, а само посочи: “Това е стъпка към засилване на нашето партньорство”.

По отношение на това кога ще се произнесе Конституционният съд по жалбата, от думите на Никола Минчев стана ясно, че това едва ли ще стане преди предсрочните избори на 2 април. “Очакваме 49-ото Народно събрание да поправи грешките”, поясни Надежда Йорданова от “Демократична България”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст