ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев за референдума на ИТН: Нямам нужда от посредници

президент, Румен Радев

“Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление, ще го заявя сам”, заяви президентът Румен Радев във връзка с инициирания от “Има такъв народ” референдум за президентска република

“Специално за моята институция нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление, ще го заявя сам.” Това заяви пред репортери в Перник президентът Румен Радев във връзка с инициирания от “Има такъв народ” референдум за президентска република.

Радев също така изтъкна, че парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече за създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор. “Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос, всеки да покаже, че това е негов приоритет, но може би с тайната надежда, че това няма да стане”, каза той.

Според държавния глава е ясно, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушването на политически процеси в България. “Той е неотложен като приемане. Ако наистина всички политически сили имат приоритет това да се случи, имат една седмица и могат, и трябва да го направят”, категоричен е той.

Във връзка с побоя над секретаря на българския клуб “Цар Борис III” в Охрид – Християн Пендиков, президентът посочи, че случаят е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и всичко българско в югозападната ни съседка. “Затова е изключително важно този път властите на Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай. Ненаказаните много случаи на системен тормоз над македонските българи водят до физическо насилие и ескалация”, подчерта Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст