В Румъния започна нов процес за революцията от 1989 г.

румънска революция румъния 1989

Експрезидентът Йон Илиеску е обвинен в организиране на “терористична психоза”, довела до смъртта на 857 души

Първото заседание от новия съдебен процес за революцията в Румъния, довела до рухването на комунистическия режим през 1989 г., ще се проведе днес във Върховния съд, съобщава информационният сайт Зиаре. Ще бъдат призовани тримата обвиняеми за престъпления срещу човечеството – Йон Илиеску, Джелу Войкан Войкулеску и Йосиф Рус, както и над 2000 пострадали от действията, извършени в периода 22-31 декември 1989 г.

В обвинителния акт се посочва, че бившият президент Йон Илиеску е главният организатор на “терористичната психоза” след 22 декември 1989 г., когато Николае Чаушеску бяга от Букурещ, и че за да заеме мястото на диктатора, Илиеску прибягва до ходове за дезинформация, в резултат на които загиват 857 души, а 2382 са ранени.

В обвинителния акт се твърди също, че вицепремиерът в преходното правителство Джелу Войкан Войкулеску е имал контрол над архивите на тайната комунистическа полиция Секуритате и е унищожил доказателства, а генерал Йосиф Рус е отговорен за „клането“ в Отопени, където войници се избиват помежду си по подозрение, че са “терористи”.

Обвинителният акт по т. нар. дело “Революция” е преработен, а прокурорите от Военната прокуратура изпратиха отново тримата обвиняеми на съд, след като обвинителният акт бе върнат на 10 ноември 2021 г. за отстраняване на някои нередности, припомня Зиаре.

Йон Илиеску, Джелу Войкан Войкулеску и Йосиф Рус са последните трима обвиняеми, които все още могат да бъдат подведени под отговорност за събитията след 22 декември 1989 г., като се има предвид, че други високопоставени офицери от милицията, Секуритате и армията, които са били част от т. нар. “група на Илиеску” във Фронта за национално спасение, вече са осъдени, уволнени или починали през 33-те години след революцията, довела до рухването на комунистическия режим в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст