ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сабрутев: В НС се видя как показно се прави корупция

Венко Сабрутев

“В НС се получи абсолютно показно как се прави корупцията – през законодателство, скрито зад грижата за хората”. Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев. Коментарът му дойде по повод въпрос за цените на горивата. 

Той обвини Делян Добрев от ГЕРБ в лобизъм като каза следното:

Спомняте си едни хора, говореха за единия лев, който се крадял. Внесоха законопроект за цената на горивото, която трябва да падне с един лев. И между 1-во и 2-ро четене се появи магията на корупцията в НС и златната формула – една формула, в която се появи коефициент 50% – със закон да гарантира 50% от свръхпечалбите на “Лукойл” да си останат за тях“.

Той обясни, че има разлика в цените на сорта Брент и суровия руски петрол, който се използва от “Лукойл”. “Законопроектът, който вкара г-н Добрев, беше уж да намали цената с 1 лв., а всъщност между 1-во и 2-ро четене в 10 часа вечерта на предишния ден в доклада на законопроекта се появи една формула, която казва, че 50% от разликата между двата сорта суров петрол ще влезе в държавата като компенсация, а останалите – ние ги гарантираме на “Лукойл”. Това се нарича лобизъм”, заяви още Сабрутев.

Относно компенсацията от 25 ст. на литър гориво, която беше въведена като антикризисна мярка миналата година, Сабрутев бе категоричен – ЕК няма да глоби страната ни. “ЕК казва, че България е успяла да компенсира българските потребители в този ценови шок. Сега комисията иска да провери дали тази мярка не е ощетила небългарските потребители. Истината е, че не са ощетени. Подобна проверка беше насочена и към други държави”, коментира още депутатът от ПП. По думите му обаче все още няма крайно решение на ЕК. 

Той коментира още липсата на кворум в четвъртък (26 януари) заради, която депутатите не успяха да гласуват въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

“Това, което се случи снощи, беше техническа хватка от страна на председателя на парламента. Той поиска проверка на кворума след един безумно дълг дебат и четене на доклад, който не представлява особен интерес в този момент за народните представители. И когато поискаш проверка на кворума, и за това нещо има точно 1 минута – се случи това”, обясни Сабрутев. 

“Защо приключиха наистина разследванията? Да не би да нямаме снимки от чекмеджето на г-н Борисов? Колко милиона се виждат вътре в злато и еврови банкноти? Защо не се приключи КТБ? защо главният прокурор започва да говори по тези теми, когато настане напрежение в пленарна зала по приемане на реформа, свързана със съдебната система?”, попита той.

Сабрутев бе категоричен, че трябва да има работеща прокуратура, за да може този който краде, да отиде зад решетките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст