ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ искат да запазят нивото на цените на руския петрол от 60 щ.д.

държавна петролна компания

Съединените щати и някои съюзници искат да запазят лимита от 60 долара за барел при преразглеждане на ценовия лимит за руския петрол, но Естония, Литва и Полша са за намаляването му до 40-50 долара. Това съобщава Bloomberg.

Според агенцията, САЩ и съюзническите страни искат да изчакат до март, за да преразгледат тавана на цените на суровия петрол и засега да запазят лимита от 60 долара, тъй като новият механизъм, според тях, вече работи за ограничаване на цените.

В същото време коалиция, водена от Естония, Литва и Полша, настоява за по-ниска горна граница на цените, която според тях е твърде висока в сравнение с текущите пазарни цени.

По-рано беше съобщено, че Европейската комисия (ЕК) е представила на страните от ЕС предложение за ограничения на цените на руските петролни продукти. Bloomberg съобщи, че ЕС обмисля въвеждането на ценови лимит за руското дизелово гориво от 100 долара за барел и за руски петролни продукти, търгувани с отстъпка от 45 долара.

Както отбелязва агенцията, ЕС и Г-7 искат да определят горни цени за руския износ за трети страни, но окончателните цифри все още може да се променят. Според Bloomberg ограничението от 100 долара за барел ще се прилага за петролни продукти като дизел, докато намаленият мазут, например, ще има ограничение от 45 долара за барел. Отбелязва се, че преговорите по този въпрос се усложняват от желанието на ЕС да балансира две конкуриращи се цели: ограничаване на доходите на Русия и предотвратяване на скокове на цените или недостиг на ключови продукти на световния пазар.

Според източници на Bloomberg, ЕС ще трябва единодушно да постигне съгласие за нивата на тавана на цените, които след това трябва да бъдат одобрени от Г-7. Според агенцията, дипломатите от ЕС ще започнат обсъждането на тавана на цените на 27 януари, като се очаква активният ход на преговорите да продължи няколко дни. В материала се подчертава още, че в същото време Европейският съюз ще се стреми да въведе по-строги ограничения върху приходите на Русия от износ на петрол, както и да затегне антируските санкции.

По-рано представител на пресслужбата на Европейската комисия съобщи, че ЕС продължава да обсъжда с Г-7 въвеждането на ценови лимит за петролни продукти от Русия. Според него таванът на цените на петролните продукти може да влезе в сила от 5 февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст