ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страни от ЕС са против нов фонд в отговор на субсидиите в САЩ

среща на върха ЕС европейски европейския съвет съвет на ес знамена страни членки

Брюксел е разтревожен, че американският “Закон за намаляване на инфлацията” ще дискриминира фирмите от ЕС

Седем страни от Европейския съюз открито се противопоставиха на плановете на Еврокомисията за създаването на нов фонд за финансиране на развитието на “зелената” индустрия, предаде Ройтерс. Те изразяват своето несъгласие в писмо от 26 януари до изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, видяно от Ройтерс. То е подписано от Чехия, Дания, Финландия, Австрия, Ирландия, Естония и Словакия.

Германия, Нидерландия и Белгия, въпреки че не са подписали писмото, също не са съгласни с поемането на нов общ дълг. Това означава, че се увеличава броят на страните, които вероятно ще гласуват против подобни планове по време на срещата на лидерите на държавите от ЕС на 9 и 10 февруари, отбелязва Ройтерс. Държавите, които са против, смятат, че ЕС трябва да използва съществуващите фондове, вместо да взема нови заеми. 

Позицията на Европейската комисия е, че допълнителното финансиране е необходимо, за да се изравнят възможностите на по-бедните и по-богатите страни в ЕС в стремежа им да подкрепят своите “зелени” индустрии на фона на конкуренцията от страна на Китай и САЩ. 

Представителите на Евросъюза са особено разтревожени, че прилагането на американския “Закон за намаляване на инфлацията” ще дискриминира фирмите от ЕС, пише Ройтерс. В закона са предвидени субсидии на стойност от 369 милиарда долара за компании, които произвеждат в САЩ електрически автомобили, батерии, вятърни турбини или водород. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст