ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще открием Национално туристическо представителство в Турция

министерство на туризма

Теодора Таскова от Дирекция “Международна дейност и визови режими” на Министерството на туризма е един от най-сериозните претенденти за поста туристическо аташе на България в Турция. Тя беше обявена и представена като избраното бъдещо аташе на страната ни в южната ни съседка от Георги Алипиев, директор на дирекцията, в контекста на кръглата маса “Възможности за сътрудничество между България и Турция в областта на здравеопазването и балнеологията”, която се проведе в Истанбул в рамките на Международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции. 

В тази връзка, а и поради големия интерес към очакваното назначение на туристическо аташе на страната ни в Турция, уточняваме, че Министерството на туризма все още не е провело окончателния си вътрешен подбор и в този смисъл не е приключило процедурата по назначаване на туристическо аташе в Националното туристическо представителство на България в Турция, уточняват от туристическото министерство. Потенциално подходящите кандидати в дирекцията “Международна дейност и визови режими” са трима, като един от тях е директорът Георги Алипиев. 

В момента България има двама действащи служители зад граница на позицията туристически аташета – в Полша и в Германия. След отзоваването на българските дипломатически служители от Москва в началото на военния конфликт между Русия и Украйна, в България се завърна и дългогодишното туристическо аташе на страната ни в Русия – Катя Жекова, служител с богат опит, която също би могла успешно да заеме поста в Турция, посочват от министерството.   
За туристическо аташе в чужбина се командирова дългосрочно служител от Дирекция “Международна дейност и визови режими” в Министерство на туризма, след съгласуване с Министерство на външните работи и определяне за целта на временен дипломатически ранг за срока на задграничния мандат. Процедурата не предвижда провеждането на конкурс. Служителят се определя от министъра на туризма съобразно притежаваната експертиза.

Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в Международен бизнес и инвестиционен форум „България: инвестиционна дестинация“ в Истанбул, който е организиран от Българската агенция за инвестиции.

Конференцията включваше два тематични панела, посветени на перспективни сфери на сътрудничеството между двете държави – автомобилостроене и СПА и медицински туризъм. В своето изказване министър Димитров подчерта, че България и Турция развиват изключително ползотворни отношения в туризма – един от най-значимите отрасли на икономиката ни.

През декември миналата година, например, най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към Турция – общо 170 600 нашенци направиха посещение в тази страна.

В същото време посещения в България през последния месец са реализирали 153 500 граждани на Турция, които са били в България за почивка, екскурзия или със служебна цел.

Министърът анонсира предстоящата 4-а сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм между двете ресорни министерства в рамките на изложението ЕМИТТ /8-11 февруари/ в Истанбул.

„Това е отлична възможност да надградим над постигнатото до момента. Турция неизменно е в челната тройка на туристопотока на страната ни в последните години. Тази статистика ясно показва, че пазарът има много сериозна динамика, но е важно да се отчете, че все още съществува сериозен потенциал за развитие“, категоричен е министър Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст