ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Apple води “тиха война” срещу Google заради Android

музика епъл

Бивши инженери на Apple коментират, че компанията от Купертино все още води “тиха война” срещу Google, тъй като мобилната операционна система Android уж копира iOS. За това пише вестник Financial Times. „Двама бивши инженери използваха думата „гняв“, за да опишат отношенията между Apple и Google, а един от тях отиде по-далеч и ги нарече „студена война“, се казва в статията.

Според тях Apple работи безмилостно, за да премахне всичко, което Google е създал от смартфоните iPhone и други джаджи на компанията. Според вестника в съревнованието на две корпорации има “три бойни полета”, като първото от тях е картографската услуга Apple Maps. Пускането на Apple Maps през 2012 г. беше толкова неуспешно, че услугата все още несправедливо се смята за натрапчива Google Maps, която трябваше да я замени в джаджите на Apple, пишат журналисти.

Друг елемент на конкуренцията е системата за търсене. Поне от 2015 г. съществува AppleBot, търсачка, която от време на време използва услугите Siri и Spotlight.

Третото “бойно поле” е рекламният бизнес на Apple, който в момента показва бърз растеж, заключава изданието.

 Наскоро журналисти посочиха десет причини, поради които

мобилната операционна система на Apple е по-добра екосистема от Google.

„Ще бъде честно, ако вземем предвид и онези функции, които Apple внедри идеално в операционната система за iPhone. И поради тези десет причини iOS наистина може да се счита за по-добра от Android“, отбелязват авторите.

На първо място, журналистите смятат ограничения избор на смартфони от Apple като добродетел. Според тях за много купувачи е по-удобно да избират от 2-4 опции, отколкото от дузина различни джаджи. Също така, приложенията за iOS често се актуализират по-добре и въвеждат нови функции по-рано от тези за Android.

„Ние знаем, че много разработчици просто избягват Android или предпочитат да разработват за iPhone“, обясняват журналистите. Според тях, Apple изключително успешно е установила взаимовръзка при работа с различни устройства на корпорацията. Например функцията AirDrop ви позволява да прехвърляте файлове и да извършвате други операции между джаджи без допълнителни кабели или настройки.

Освен това авторите посочват, че в момента нито един от процесорите, използвани във водещите смартфони на Android, не може да се сравни с чипа Apple A16 Bionic.

Също така в полза на iPhone журналистите посочват факта, че смартфонът на iOS не съдържа никакви програми на трети страни по подразбиране за разлика от Android. Друго предимство според авторите, е живота на батерията, който е достатъчно висок за всички смартфони на Apple, докато феновете на Android трябва специално да търсят конкретна джаджа с вместима батерия.

Също така плюсовете на iOS включват официалните аксесоари на Apple за джаджи, отличителния дизайн на iPhone и системата за съобщения iMessage, която в момента е основното приложение за онлайн кореспонденция в много страни по света.

Apple Inc., която е специализирана в производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри, е основана на 1 април 1976 г. в Купертино, Калифорния, в Силициевата долина. В продължение на 30 години тя носи името Apple Computer Inc., докато на 9 януари 2007 премахва „Computer“ от името си, за да подчертае своето разширение към пазара за потребителска електроника – в допълнение на пазара за персонални компютри.

Apple притежава особена репутация в света на потребителската електроника, дължаща се на нейната задълбочена философия за продуктовия дизайн и на нейните отличителни рекламни кампании. В това се включва и клиентска база, която е вярна на компанията и марката, особено в Съединените щати.

На 2 август 2018 г. пазарната капитализация на Apple надминава 1 трилион (1000 млрд.) щатски долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст