ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

EUR/USD настъпва към 1.10 през следващите седмици

Еврото е на най-високото си ниво от април 2022 г. насам. През последните три месеца то е поскъпнало с почти 10% спрямо долара. Как да си обясним ситуацията и какво да очакваме?

Екстремното позициониране е много често срещано явление на финансовите пазари, включително и на валутния. Именно това се случи с валутната двойка EUR/USD от пролетта на 2022 г. насам. Първоначално трейдърите бяха с нетни къси позиции на валутата заради очакванията, че еврозоната ще изпадне в дълбока рецесия, предизвикана от войната в Украйна и от енергийната криза, но за щастие това беше погрешна прогноза. Това отбелязват в свой коментар от iBanFirst – финтех компанията, която предоставя платформа за онлайн банкиране.

Всъщност еврозоната се оказва по-устойчива от очакваното. Европейският съюз успешно диверсифицира енергийните си източници – залагайки на втечнен природен газ от САЩ, Австралия и Катар най-вече. Поради забавянето на икономическата активност в повечето държави, пазарният консенсус очаква, че през 2023 г. ръстът на БВП в еврозоната ще бъде 0 процента. Анализаторите на iBanFirst обаче смятат, че тези очаквания са твърде консервативни и БВП може да се увеличи с поне 0.6 на сто през годината. Така, по-добрите от очакваното икономически новини накараха трейдърите да започнат да предпочитат дълги позиции на еврото.

Това обяснява защо кросът EUR/USD достигна най-високото си ниво от април 2022 г. насам по-рано тази седмица. Като към това се прибави и широката слабост на щатския долар и очакванията, че Европейската централна банка ще затегне паричната политика повече от ФЕД, от iBanFirst прогнозират,  че EUR/USD вероятно ще премине ерата на 1.10 през следващите седмици.

В заключение, към момента валутната двойка се задържа около най-високите си стойности от цикъла близо до 1.09, но инерцията е ясно изразена в полза на еврото. Строгата парична позиция на ЕЦБ, съчетана с относителната устойчивост на еврозоната, открито се застъпва за еврото.

“Регионът на Източна Европа е силно зависим от валутната двойка EUR/USD при търговия извън Европейския съюз, тъй като въпреки различните местни валути много от продуктите и услугите са деноминирани в евро. Свидетели сме на безпрецедентни икономически обстоятелства със силно въздействие върху пазара и очакваме те да останат един от основните двигатели за предстоящите движения на валутната двойка и през следващите седмици“, отбелязва Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст