ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

H&M регистрира 86.9% спад в печалбата през четвъртото тримесечие

H&M

Оперативната печалба на H&M (Hennes & Mauritz) през четвъртото тримесечие на миналата година е спаднала с 86.9% в сравнение със същия период на 2021-а. Това съобщава изданието WWD, което се позавава на данни от тримесечния финансов отчет. Шведска компания е най-голямата в Европа търговска мрежа за продажби на дрехи на дребно, която произвежда и продава облекло, козметика, стоки за дома.

Миналата година печалбата е била 821 милиона шведски крони срещу 6.26 милиарда година по-рано, уточняват от компанията.

„Намалените печалби за четвъртото тримесечие в сравнение със същото тримесечие на 2021 година се дължат главно на отрицателни външни фактори – загуба на оперативна печалба, която се дължи на прекратяване на дейността в Русия, и еднократни разходи за програма за намаляване на разходите и повишаване на ефективността“, се казва в изявление от търговеца на дребно.

През септември миналата година групата стартира програма за намаляване на разходите, която опрости нейната организационна структура и намали броя на нивата, на които се обсъждат и вземат решения. А в края на ноември компанията обяви, че планира да съкрати 1500 служители.

Историята на H&M започва през 1947 г., когато Ерлинг Персон открива магазин за женско облекло Hennes (на шведски – „за нея“) в град Вестерос (Швеция). По-късно, през 1968 г., Ерлинг Персон купува магазина за ловни и въдичарски принадлежности Mauritz Widforss. В асортимента са добавени линии за мъжко и детско облекло, а названието на компанията се променя на Hennes & Mauritz.

Най-големият акционер в компанията е семейството на председателя на съвета на директорите на H&M Стефан Персон, на когото принадлежат около 37% от акциите. Президент и главен управител е Карл-Юхан Персон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст