ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пенсионираният генерал Петр Павел беше избран за президент на Чехия

Пенсионираният генерал, бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел, си гарантира победа на втория тур на президентските избори в Чехия. Това съобщи чешката телевизия по време на преброяването на гласовете, което приключва в събота.

“Петър Павел е избран за нов чешки президент”, отбеляза телевизионният водещ.

Чешкият премиер Петр Фиала потвърди на пресконференция победата на Павел на президентските избори в страната. “Поздравявам Петър Павел за избирането му за четвърти президент на Чешката република”, е казал премиерът.

Петр Павел е роден на 1 ноември 1961 г. в План в западната част на Чехословакия (от 1993 г. е на територията на Чехия) в семейство на военни. Чех по националност.

През 1983 г. завършва Висшето военно училище на Сухопътните войски в град Вишков. През 1988-1991 г. учи във висшето училище на Военната академия “Антонин Запотоцки” в Бърно. Обучава се във Великобритания – в Staff College в Камбърли (1995) и Royal College of Defense Studies (2005). През 2006 г. завършва Факултета по международни отношения на Кралския колеж в Лондон с магистърска степен. През 1985-1989 г. е член на Комунистическата партия на Чехословакия (по-късно той нарича решението си да се присъедини към партията грешка, за която съжалява). Той отрича обвиненията, че преди “кадифената революция” през 1989 г., довела до падането на комунистическия режим в Чехословакия, е служил във военното контраразузнаване.
През 2018 г. се пенсионира със звание генерал от армията (званието е присъдено през 2014 г.), изнася лекции и консултанти.

Владее английски, френски и руски език. Женен е, има две деца, отглежда и детето на жена си от първия си брак. Обича да пътува и да чете, обича да снима.

В предизборната му кампания акцентът беше поставен върху образа на военен – ​​активно се използва фразата “генерал Павел”, на предизборните плакати той беше във военна униформа.

Сред приоритетите в работата си като президент, ако бъде избран, той посочва активна външна политика, подкрепа за малкия и среден бизнес, грижа за околната среда и развитие на образованието.

Петр Павел подкрепя прехода на Чехия към еврото. Той нарича себе си член на десния политически спектър със силна социална насоченост, говори в полза на повишаване на данъците за богатите.

Петр Павел подкрепя еднополовите бракове и възможността за осиновяване на представители на сексуалните малцинства, поддръжник на легализирането на евтаназията. Една от задачите на президента е “да помогне на републиката да преодолее оптимално кризите, протичащи на фона на събитията в Украйна”.

Петр Павел е за продължаване на тясното сътрудничество с ЕС и НАТО, ранното присъединяване на Украйна към ЕС, подкрепя доставките на оръжия за Украйна.

В същото време той заявява, че запазването на мира е много по-важно за него, отколкото за много политици, защото го е изпитал сам и е видял как това се отразява на войниците и цивилното население.

Що се отнася до Русия, Петр Павел смята, че Европа е трябвало да действа по-сурово срещу нея още през 2014 година. През 2016 г. той заяви в интервю, че Русия представлява по-голяма заплаха от терористичната групировка “Ислямска държава”. Той е привърженик на максималната изолация на Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст