ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преди 55 г. у нас излиза първата книга за Пипи Дългото чорапче

На днешния ден можем да си спомним за шведската детска писателка Астрид Анна Емилия Линдгрен (Astrid Anna Emilia Lindgren, моминско презиме Ериксон, Ericsson), позната на много малки и пораснали деца. Тя е починала на 28 януари 2002 година в шведската столица  Стокхолм.

Първата история за най-популярната ѝ героиня „Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г., а първата книга за Пипи е преведена в България през 1968 година. Впоследствие се издават и романите за Пипи – „Пипи се качва на борда“, „Пипи в южните морета“ и „Пипи след коледното тържество“.

Истинското име на Пипи е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае. Нейни съседи са Томи и Аника Сетергрен – брат и сестра, чиито родители са винаги спокойни, когато децата им са с Пипи.

„Пипи Дългото чорапче“ е първата публикувана книга на Астрид Линдген, която ѝ носи голяма популярност. Линдгрен създава историята през 1941 година. Тогава тя гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин, която я моли да ѝ разкаже историята за Пипи Дългото чорапче (персонаж, който самата тя току-що си е измислила). През 1944 година изпраща ръкописа на издателство „Бониер“, но те го отхвърлят. Издателство „Рабен & Сьогрен“ обаче го приемат и през 1945 г. излиза първата книга – „Пипи Дългото чорапче“ (на шведски: Pippi Långstrump). През 1946 г. е издадена втората книга – „Пипи се качва на борда“ (на шведски: Pippi Långstrump går ombord), а през 1948 г. – „Пипи в Южните морета“ (на шведски: Pippi Långstrump i Söderhavet). В периода 1969-1975 г. излизат още шест книги, а последните две книги за Пипи са публикувани в 1979 и 2000 година.

На български език книгата е издадена през 1968 г., с преводач Вера Ганчева, илюстрации Ингрид Ванг Нюман, и претърпява множество издания. През 2011 г. издателство „ПАН“ издава нова версия на книгата, в която са добавени още шест глави към първоначално преведените 24. Те никога не са били превеждани и издавани на български и съвсем случайно са открити от издателите.

Астрид Линдгрен е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907 г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета и израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто дете в семейството. Вимербю е един от най-старите градове в Швеция. Основан е през 1192 г. Вимербю е един от 133-те града на Швеция, които имат статут на исторически градове.

Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със семейството ѝ: бащата Самуел Аугуст Ериксон, майката Хана, по-големия брат Густав и малките сестри Стина и Ингрид.

Книгата й „Емил от Льонеберя“ (1963 г.) е силно повлияна от живота й в провинциалния градец и го описва в детайли. Романът е написан под формата на дневник, воден от Астрид Линдгрен. Понастоящем най-голямата атракция във Вимербю е развлекателният парк на име „Светът на Астрид Линдгрен“.

Астрид Линдгрен е известна и с подкрепата за правата на детето и животните, както и със съпротивата срещу телесните наказания за деца.

След смъртта ѝ на 28 януари 2022 г. шведското правителство учредява Възпоменателната награда „Астрид Биндгрен“ за детска и младежка литература. Наградата, която се присъжда, е 5 милиона шведски крони.

Творбите на Астрид Линдгрен са преведени на близо 70 езика (от арабски до зулу) и са издадени в повече от 100 страни.

Със своите независими, енергични и неконвенционални герои като Емил, Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня.

Астрид Линдгрен построява един от най-големите детски медицински центрове в Северна Европа, който днес носи името ѝ. През 1988 г. води кампания за хуманно отношение към домашните животни и е приет Закон за защита на домашните животни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст