ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британският премиер уволни председателя на Консервативната партия

Надим Захауи (Блумбърг)

Надим Захауи

Британският премиер Риши Сунак беше наредил на независим съветник да разследва въпроси, свързани с данъчните дела на Надум Захауи, който за кратко беше министър на финансите в период на политически сътресения във Великобритания миналата година

Британският премиер Риши Сунак освободи председателя на Консервативната партия Надим Захауи от поста му в правителството, след като независимо разследване на данъчните му дела установи сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Сунак беше наредил на независим съветник да разследва въпроси, свързани с данъчните дела на Захауи, който за кратко беше министър на финансите в период на политически сътресения във Великобритания миналата година. Захауи заяви, че британските данъчни власти са установили, че той е “бил небрежен” в декларациите си, но не е допуснал грешка умишлено, за да плати по-малко данъци.

“След приключването на разследването на независимия съветник, чиито заключения той сподели с нас двамата, стана ясно, че е налице сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите”, каза Сунак в писмо до Захауи. “В резултат на това Ви информирах за решението си да Ви отстраня от поста Ви в правителството на Негово Величество”, пише още британският премиер.

Независимият съветник Лори Магнус установи, че изявлението на Захауи, че съобщенията от юли миналата година за данъчните му дела са били “очевидно клевети”, е било подвеждащо. Бившият финансов министър не се коригира до миналата седмица, когато съобщи, че е постигнал споразумение с властите. “Смятам, че това забавяне при коригирането на невярно публично изявление е несъвместимо с изискването за прозрачност”, подчерта Магнус в свое писмо до Сунак. И добави, че Захауи е показал “недостатъчно внимание” към изискването “да бъде честен, открит и да дава пример за лидерство чрез собственото си поведение”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст